Nem adták fel a sztrájkot

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint egyre nehezebb országos sztrájkot szervezni, de meg fogják találni a módját. A polgári engedetlenségi akciót viszont nem folytatják.

Gosztonyi Gábor szerint el fog indulni szeptemberben az oktatás – ahogy fogalmazott -,kétség nem fér hozzá. A PSZ alelnöke szerint vannak annyian az iskolában, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító fog dolgozni, de az ideális és a jogszabályban előírt egy tanítópár, amely nem fog mindenhol teljesülni.

Az óvodáknál nagyobb a probléma – tette hozzá a szakember a Spirit Fm Aktuál című műsorában. Tudnak olyan intézményekről, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, tehát egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni.

Gosztonyi Gábor hozzátette: a probléma az, hogyha el fogunk jutni, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni. Mint mondta: a helyzet változtatásához minimum 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról.

Bár eddig minden követelésüket lesöpörték az asztalról, bíznak az augusztus 10-re kitűzött tárgyalási fordulóban, hátha „elővarázsol” valamit a kormányzati oldal. Az alelnük ugyanakkor kijelentette, hogy nem folytatják a polgári engedetlenséget, hiszen nem is csinálták.

Hangsúlyozta: nem adták fel a sztrájkot, a jogászok keresik azokat a kiskapukat, amit még esetleg hagytak a jogszabályok. Gosztonyi szerint egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de mint mondta, meg fogják találni a módját.

Comments are closed.