Napsütötte templomok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az esős idő ellenére is rendületlenül szerelték a napelemeket az Energiatudás Innovációs Kft. szakemberei az újpalotai Boldog Salkaházi Sára-templom tetején. Repcsik Gyula atya, plébániai kormányzó elmondta, hogy a 132 napelem évente több mint egymillió forinttal fogja csökkenteni az egyházközség költségeit.

Napelemek a templom tetején/Fotó: XV Média, Vargosz

Napelemek a templom tetején/Fotó: XV Média, Vargosz

– Az Új Széchenyi Terv keretében az egyházak számára kiírt megújulóenergia-pályázat kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy egy régi tervünket megvalósítsuk – mondta Repcsik Gyula. – A templomot és valamennyi helyiségünket elektromos padlófűtéssel fűtjük, amely havonta mintegy 100 ezer forintos kiadást jelentett. A napelemek segítségével ezt nullára csökkenthetjük majd.
A Boldog Salkaházi Sára-templom a pályázaton a beruházási költség 85 százalékát nyerte el, a maradék 15 százalékot az egyházközség finanszírozta. A felszerelt napelemek össz­teljesítménye 33 kW/h, amely elegendő energiát jelent majd a fűtés és a villany működtetéséhez. A napelemek beszerelésével szeptember közepére végzett a kivitelező, így azok az idei fűtési szezonban már működni fognak.
Az újpalotai templomfejlesztés nem egyedi a kerületben, a közelmúltban Pestújhelyi Keresztelő Szent János-templom felújítása során is szereltek fel ilyen napelemeket.

Comments are closed.