A mozgásfejlődést segítő néptánc

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes nagy fába vágta a fejszéjét. Az együttes tagjai ugyanis szeretnék, ha minél több pedagógus ismerné, szeretné meg a magyar népi hagyományokat, hogy aztán maga is oktathassa és népszerűsíthesse azt a diákjai körében. A cél érdekében az országos hírű palotai együttes „A magyar néptánc szerepe a mozgásfejlődésben” címmel február 8-án tréninget szervezett a kerületi pedagógusok számára.

Sikentáncz Szilveszter/Fotó: XV Média, Vargosz

Sikentáncz Szilveszter/Fotó: XV Média, Vargosz

–         Az első tanfolyamunk kísérleti jellegű volt – mondta Sikentáncz Szilveszter, az együttes művészeti vezetője. – Szerettük volna feltérképezni, mekkora az érdeklődés a pedagógusok körében a néptánc iránt.

A tapasztalat kedvező volt, hisz az első tréningen több mint tíz kerületi pedagógus vett részt. A foglalkozást két szakember, Velner Klára néptáncpedagógus és Molnár Sándor gyógytestnevelő vezették, akik a néptánc alapelemeit, a lépést, az ugrást, a testsúly áthelyezést, a forgást és a gesztust a népi játékokon keresztül mutatták be a résztvevőknek.

Sikentáncz Szilveszter elmondta, a továbbképzéssel hosszútávú terveik vannak. Egyrészt szeretnének belőle hagyományt teremteni, másrészt szeretnék, ha a képzést akkreditálni tudnák, amely így a pedagógusoknak is plusz végzettséget adhatna.

A következő tanfolyamot augusztus végére tervezik, és ha sikerülne az akkreditációt megszerezni, akár több továbbképzést is tarthatnának évente.

Comments are closed.