Most érdemes lecsót enni, később megdrágulhat

Jelentős áremelést szeretnének a zöldségtermelők, ugyanis nagyon megemelkedtek a költségeik. Ezt még azt sem ellensúlyozza, hogy egyébként jó termésre számítanak.

 

Az időjárás egyelőre kedvezőbb a tavalyinál, de a műtrágya, az üzemanyag, a gáz és az áram drágulása, valamint az emelkedő kamatok idén is negatív hatással lesznek a friss piaci termékekre – mondta el Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a vállalat sajtóeseményén – írta a hvg.hu.

Az elnök szerint jól indult a szezon, hiszen már húsvét előtt az üzletekbe került a hazai paprika, ennek ellenére számos kihívással néznek szembe a termelők.

Lassan egy éve folyamatosan emelkednek az üzemanyagárak, de a gáz, a villany ára is jócskán megemelkedett, ahogyan a legtöbb, termeléshez szükséges anyag ára is. Példaként a műtrágyát említette, amelynek az ára három-ötszörösére nőtt. A karton ára a duplájára emelkedett, és a műanyag-csomagolás is drágult.

Nagypéter Sándor szerint a termelők nem élnék túl a költségnövekedést, ha a termelői árban 30-40%-os áremelkedés nem következne be – számolt be a portál. A szakember szerint a minimálbér emelése is jelentős kiadásnövekedést okozott az ágazatban.

Comments are closed.