MOL: mindenki csak annyit tankoljon, amennyi szükséges

Hétvégén kezdődik és szeptemberig tart a MOL Dunai finomítójának a karbantartása, ami hatással lehet az üzemanyag-ellátásra is – ezt a társaság operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója mondta az index.hu-nak.

Ratatics Péter elmondta: a leállás miatt lehetnek egyes kutakon leürülések, ezért kérnek mindenkit, hogy csak a szükséges mennyiségű üzemanyagot tankolja. Szerinte a pánikvásárlás és spájzolás csak rontana helyzeten.

Az igazgató hozzátette: már tavasszal elvégezték volna a karbantartást, azonban a hatósági ár miatt üzemanyagigény miatt el kellett halasztani a munkákat. A Mol-kutakon ugyanis csaknem 50 százalékkal nőtt a kereslet a maximált árak miatt. Tovább azonban nem tudják halogatni a karbantartást.

A szakember az index.hu-nak azt is elmondta, hogy mivel egy hosszú folyamat egy ilyen karbantartás előkészítése, így elkezdték már korábban a készleteket felhalmozni, azonban a háború kitörése miatti ellátáslánc-akadozás, valamint a maximált ár miatti keresletnövekedés ennek a készletnek a jelentős részét el is vitte. Egy részét, más csatornákon keresztül tudják ugyan pótolni, de nem teljes egészében

Ratatics Péter szerint felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy legyen esély növelni a szükséges import mennyiségét, emellett szinte elkerülhetetlen az is, hogy a kormány hozzáférést biztosítson a stratégiai készletekhez is.

Comments are closed.