Mire költene egymilliárdot! Most elmondhatja

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Indul a szavazás a közösségi költségvetésben. A nyertes ötleteket megvalósítja a Fővárosi Önkormányzat, vagyis már lehet szavazni a közösségi költségvetés 49 továbbjutó ötletére.

A szavazatokat az otlet.budapest.hu oldalon várja a Fővárosi Önkormányzat. A fővárosiak novembertől január végéig adhattak be ötleteket a másodszor is 1 milliárd forintos kerettel elinduló közösségi költségvetésbe, ahova 615 javaslat érkezett – közölte a Fővárosi Önkormányzat. Jogi, pénzügyi és formai szűrést és ötletösszevonást követően a versenyben maradt ötletek a budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács elé kerültek, ahol végül 49 ötletet tettek a szavazólistára.

Július 7-ig személyesen is lehet szavazni és kérdezni a program szervezőitől a Városháza parkban, ahol a tavalyi nyertes ötletekből szabadtéri kiállítás nyílt.

Online viszont augusztus 31-ig lehet szavazni.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, élettel teli parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest: Cél, a társadalmi különbségek csökkentése hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, szociális segítségnyújtással.
  • Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

Minden kategórián belül lehetőség van egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazni.

A szavazást minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan elvégezheti az otlet.budapest.hu oldalon, egy továbbfejlesztett, letisztult felületen. Ha valaki személyesen szeretné leadni a szavazatait, akkor július 7-ig, minden délután 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett vagy a szavazás teljes időszakában a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban és annak tagkönyvtáraiban.

Kiállítás nyílt az első közösségi költségvetés nyertes ötleteiből

A főváros közösségi költségvetését szervező Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, valamint az idei szavazólistás ötleteket is lehet böngészni.

A Fővárosi Önkormányzat szerint, aki szeretne jobb képet kapni arról, hogy milyen ötletek valósulnak meg budapestiek javaslatai alapján, és milyen jellegű fejlesztésekre is való a közösségi költségvetés 1 milliárd forintos kerete, annak mindenképpen ajánlják az egész júliusban látogatható kiállítást.

Comments are closed.