Mindent megtesznek a kerületben élőkért

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Tóth Imre: a fejlesztések nem állnak le

Tóth Imre bízik benne, hogy a választók júniusban honorálni fogják azt a munkát, amit 2019 óta végeztek. A kerület MSZP-s alpolgármestere szerint amikor elkészítik az elmúlt évek mérlegét, a Mindenki a Tizenötödikért frakciónak nem lesz szégyenkezni valója.

Hogyan tekint vissza az 2023-ra?

Ebben az esztendőben a kitűzött célokat sikerült teljesíteni. A költségvetésben már az év elején mindenre biztosítottuk a forrást, így folytathattuk egyebek mellett az utak, parkok felújítását, sőt új parkot is átadtunk a kerületieknek. Sportra szintén jutott pénz, bár korábban sokan azt próbálták elhitetni, hogy nem fogjuk támogatni ezeket a szervezeteket. A kerület vezetői számára azonban fontos, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is találjunk forrást erre a célra. Pedig a szolidaritási adóval alaposan megcsapolja a költségvetésünket a kormány. Mindig elmondjuk, hogy 2024-ben több mint 3 milliárd forintnyi hozzájárulást kell az államkasszába befizetnünk. Ráadásul nem tudjuk, hogy mire költi ezt a pénzt a kormány. Valóban odaadják-e a hátrányos helyzetű településeknek oktatásra, ennek ugyanis nem látjuk az eredményét.

A kormányzati elvonások ellenére idén is lesz mit avatni a XV. kerületben?

Természetesen. A fejlesztések nem állnak le, de a rászorulók támogatására is lesznek források. Az Önkormányzat vezetése és a Képviselő-testület többsége mindent megtesz annak érdekében, hogy a városnak ezen a részén minél jobban érezzék magukat az itt élő emberek. Rákospalotán, ahol több a kerületi kezelésű út, ott inkább ezek fejlesztése élvez elsőbbséget. Újpalotán az utak javát a főváros kezeli, ennek ellenére lobbizunk, hogy azokat is korszerűsítsék. A Zsókavár-, Erdőkerülő út átadása is ennek az eredménye. De Pestújhely sem marad ki az útfelújításból. Viszont a kerület minden parkját, játszóterét egyformán gondozzuk, és folytatjuk a farekonstrukciókat is. Megújul az újpalotai Fő tér, egységes, modern pavilonokat szeretnénk felállítani. A régi pavilonok tulajdonosaival már sikerült megállapodni, hogy alkoholt nem lehet majd ott árusítani. Ez régi igénye a környéken lakóknak. Ha minden jól megy, májusban – az új szökőkúttal együtt – átadjuk a megújult Fő teret.

Mit mutatnak a számok, mire mennyi pénz jut majd 2024-ben?

Várhatóan összesen 31,4 milliárd forintot költhetünk el úgy, hogy a kiadások, illetve a bevételek egyensúlyba legyenek. Tavaly ennél 1,1 százalékkal kevesebből gazdálkodhattunk. A kerület fejlesztése ebben az évben is kiemelt feladatunk. A költségvetésben 2,5 milliárd forintot terveztünk erre. Így forrást tudunk biztosítani új utak, járdák építésére, közparkok, játszóterek fenntartására, új közterületek kialakítására és a köztisztaság folyamatos fenntartására. Jelentős összeget tervezünk közétkeztetésre is. Az államtól a tavalyinál 34 százalékkal magasabb támogatást kapunk erre a feladatra, ennek ellenére az önkormányzatnak így is 824 millió forinttal hozzá kell járulnia a költségekhez. Az iskolákban egyébként idén bevezetjük a B menüt, ennek mindenütt nagyon örültek. Reméljük, ez még tovább emeli a közétkeztetés amúgy szerencsére egyre javuló színvonalát.

Az idei az önkormányzati választások éve lesz. Mit jelent ez a kerület, illetve az alpolgármester számára?

A kerület életében ez csupán epizód, nekünk képviselőknek persze fontos dátum. De bízom benne, hogy a választók honorálni fogják azt a munkát, amit 2019 óta végeztünk. Hiszem, hogy amikor elkészítjük az elmúlt évek mérlegét, a Mindenki a Tizenötödikért frakciónak nem lesz szégyenkezni valója. Értem, hogy a helyi Fidesz képviselőinek azt kell ismételgetni, hogy ebben a ciklusban semmi nem történt a XV. kerületben, ám aki nyitott szemmel jár, az tudja, mennyi mindent tettünk a kerületért.

Comments are closed.