Milliós négyzetméterárak: megugrott a panel értéke a XV. kerületben is

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az év elejéhez képest 25-30 százalékkal emelkedtek a lakótelepi panellakások árai, ezt mutatják a legfrissebb statisztikák. Egyébként az összes ingatlantípusnál jelentős áremelkedést mért az Otthon Centrum. A megyei jogú városok ingatlanpiacán: a társasházi és panellakások átlagos négyzetméterára több mint harminc százalékkal magasabb most, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legdrágább vidéki nagyváros e tekintetben Debrecen.

A XV. kerületi átlagos panellakások négyzetméterárai 7-800 ezer forintra tehetők, a kisebb garzonok esetében lehet találkozni extrémebb árakkal is. Egy Páskomliget utcai 38 négyzetméteres lakást például 33,5 millió forintért kínálnak, ez pedig azt jelenti, hogy itt 957 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Ugyanez az Énekes utcában már „csak” 770 ezer, erős tehát a szórás. Egy lakás árát mindig az dönti el, hogy hol található.

Kapós lett a panel a forgalmasabb helyeken

Ennek megfelelően a Mézeskalács téren lévő garzonért 800 ezres négyzetméterárat kérnek, de a Páskom parkban lévő 53 négyzetméteres, háromszobás lakást kereken 53 millió forintért kínálják; látható, hogy itt már elérte az egymilliót egy négyzetméter ára. A Kőrakás park nyugodtabb részén is bőven 700 ezer forint fölötti négyzetméteráron tudunk csak lakást venni. Csak akkor enyhülnek az árak, amikor nagyobb lakás eladásáról van szó.

De mit jelent az, hogy nagyobb? Hát például azt, hogy a Nyírpalota úti háromszobás lakás megvételekor közel 600 ezret kell fizetni a négyzetméterért, még akkor is, ha 4 négyzetméteres erkély is csatlakozik a lakáshoz.

Érdekes tendencia, hogy a forgalmasabb helyeken lévő panelek árai inkább emelkedtek. Újpesten és Újpalotán a jobb helyeken lévő lakásokért most már simán elkérik a négyzetméterenkénti egymillió forintot.

Vidéken is emelkedtek (szintén 25-30 százalékkal) az ingatlan-négyzetméterárak, de vannak spiccesebb városok (mint például Debrecen vagy Győr), és olyan helyek, ahol kevésbé emelkedtek az árak (Pécs, Székesfehérvár). Érdekes, de ingatlanárak tekintetében az egyik „legolcsóbb” város jelenleg Eger (323 ezer forint/négyzetméter, de ebben az összes lakástípus benne van). Debrecenben, Miskolcon és Szegeden 40 (!) százalékkal nőttek januárhoz képest a négyzetméterárak, Sopronban ugyanez mindössze 7 százalékos volt.

A milliós újpesti és újpalotai panel négyzetméterárakkal összehasonlítva a vidéki adatokat azt látjuk, hogy Veszprémben és Zalaegerszegen 40, Miskolcon 39, Debrecenben 37 százalékos volt az emelkedés (forrás: Otthon Centrum).

A használt házak árai is emelkedtek, de nem 40, hanem „csupán” 25-30 százalékkal. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. október 26.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.