Mesével és zenével az autizmusért

A XV. kerülettel partneri együttműködésben levő Bethesda Gyermekkórház egy különleges mesekönyv megjelentetésére vállalkozott. A „Mi fog történni?” című könyv ráadásul egy hiányt is pótolni fog. Mert, hogy SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerekekről szól.

A szerző Z. Kiss Adrienn, és a kiadás teljes költségét felvállaló Bethesda Gyermekkórház a könyvvel a speciális problémákkal küzdő gyermekek altatásra, műtétre és fogászati beavatkozásra való felkészítését szeretné megkönnyíteni. A speciális bánásmódot igénylő kisgyermekek gyakran még egy rövid ideig tartó kooperációra sem képesek, és már az, hogy be kell ülniük egy fogorvosi székbe, is rettenetes stresszel jár. Sokuknál éppen ezért a fogápolás minimuma sem biztosítható, az ellátásuk pedig maximum abban merül ki, hogy bódításban kihúzzák a problémát okozó fogakat. Ezt a speciális ellátási formát heti két műtéti nappal számolva évente nagyjából 200 gyermek tudja igénybe venni. A fogkezelést minden esetben altatásban végzik, s általában még a műtét napján hazamehetnek a gyermekek. Információink szerint minden műtétre váró gyerek (és persze a szülei is) kap majd egy ilyen könyvet, hogy előzetesen felkészülhessen a rá váró nagy kalandra.

A könyv szerzője, Z. Kiss Adrienn 11 esztendős autista kisfia révén maga is érintett édesanya volt. Mint mondta, a Bethesda orvosai, dr. Jáky Lászlóval az élen Csongor fiával csodát tettek.

Történetünk az első könyvembe (Különleges testvérek címmel) is belekerült, ami miatt sorstárs anyukák szinte minden hónapban megkerestek és kérdéseket tettek fel nekem: mi fog történni? mire kell és lehet otthon felkészülni? Ugyanazt a bizonytalanságot, félelmet éreztem rajtuk, amit magam is tapasztaltam az első kezelés előtt. Innen jött az ötlet, hogy szülessen meg egy könyv, amiben benne van minden információ és vizuális segítség a gyerekeknek, és felnőtteknek egyaránt.

Z. Kiss Adrienn és a mesekönyve nemcsak a Bethesda révén kötődik a kerülethez. Hanem a férje, Csongor apukáján, Z. Kiss Zalánon keresztül is, aki 2014 óta tanít ének-zenét és etikát a Kontyfa iskola 5-12. évfolyamos diákjainak, nem mellesleg pedig a Prognózis zenekar, majd 2011 óta a Pokolgép rockegyüttes gitárosa. A két szülő pedig megpróbál jó példa lenni a többi SNI-s gyerek szülei számára.

Szerencsések vagyunk, mert nem befelé fordulva élünk, hanem a nehézségek ellenére nyitott és boldog család maradtunk – mondta Zalán tanár úr.

Az elmondottakat a mesekönyvek is (már három van belőlük, illetve született már két felnőtteknek szóló könyv is) bizonyítják, melyek bevételét sem maguk hasznára, hanem mások megsegítésére fordítják. Támogatták például a Csodavár Alapítvány gyereknapi élménynapját is. Adrienn azzal, hogy mesékbe foglalja tapasztalatait, Zalán pedig dalokat ír, melyeket jótékonysági alapon neves művészek adnak elő. A bevételekből pedig komoly összegekkel tudják támogatni az SNI-s gyerekekkel foglalkozó alapítványokat és intézményeket.

Comments are closed.