Mesekönyv felnőtteknek

A legrégebbi irodalmi műfaj a mese. Több száz éve, még az írásbeliség megjelenése előtt kezdték használni ezt a formát az emberek, hogy a megszerzett tapasztalataikat átadhassák egymásnak. Apáról fiúra, szájról szájra terjedtek a történetek. Nagyon érdekes, hogy a világ különböző tájain hasonló témában és tanulsággal maradtak fent a mesék.

mesékBoldizsár Ildikó eleinte elméletben foglalkozott a mesékkel, majd tapasztalatai alapján kifejlesztette a Metamorphoses Meseterápiás Módszert, mely szerint nincs olyan élethelyzet, melynek ne lenne mesebeli párja. Ha valaki egy konkrét problémával szembesül az életben, a megfelelő mese segítségével saját maga is útmutatást kaphat a helyes út, a megoldás megtalálásához. A terápiás foglalkozások mellett nyomtatásban is megjelentek a mesék. A „Mesék boldog öregekről” című könyv a sorozat hetedik, egyben utolsó kötete. A nőkről, férfiakról, anyákról, apákról és testvérekről szóló történetek után most az idősek kerülnek a középpontba. Nagyon gazdag gyűjteményt kapunk: a magyar, japán, norvég vagy akár jávai mesék tematikusan vannak csoportosítva. Az „Öregkor becsülete” vagy az „Anyókák – apókák” a hasonló témájú történeteket gyűjti össze. Ugyanaz a témájú mese olvasható Mátyás királyt főszereplőül választva vagy egy egyszerű bolgár meseként.
A szerkesztő ajánlása szerint az időseken túl azoknak szól a kötet, akik életük délutánját szeretnék szépen megélni. De mindenki másnak is hasznos olvasmány, hiszen a tapasztalatnak és bölcsességnek sokkal inkább becsülendő értékeknek kellene lennie manapság.
(Mesék boldog öregekről; szerkesztette: Boldizsár Ildikó; Magvető 2014; Ára: 2990 Ft)

Comments are closed.