Mentorálás felsőfokon

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Cservenyák Tamás az elmúlt években megszerzett vezetői tapasztalataival jelenleg „segít tudatos vezetővé válni” annak, aki változni szeretne. Nemcsak elméleti, hanem gyakorlati oldalról is jól ismeri a coach szakmát, az International Coach Federation Magyar Tagozatának elnöke volt 2012-ben. Arról kérdeztük, hogy Magyarországon manapság mivel foglalkozik egy coach.

Cservenyák Tamás/Fotó: XV Média, Vargosz

Cservenyák Tamás/Fotó: XV Média, Vargosz

– Az amerikai filmekben a coach-nak az edzőt szólítják, nálunk mit rejt ez a foglalkozás?

A coach támogatja ügyfelét a problémái megoldásában, és céljai elérésében. Ahelyett azonban, hogy tanácsokat osztogatna, kérdésekkel segíti a helyzetértékelést, az eredményre vezető célkitűzést és az önálló megoldáskeresést. A coaching nem egyetlen találkozót jelent, hanem nyomon követik az előrehaladást is.

– A jó coachnál mi számít inkább, a tanulmányai, a tapasztalata vagy a rátermettsége?

Mindhárom fontos. Képzésen az alapokat lehet megtanulni, de hiába szerez valaki coach képzettséget, ha például az önismeret terén gyenge lábakon áll. Rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy profivá váljon az illető.

– Ha egy cégvezető sikeresen működik együtt a tanácsadójával, akkor az kihathat a magánéletére is?

Egyértelműen igen. Minden ellenkező híresztelés ellenére az egészséges lelkületű embernek egy élete van, önazonos, nincs külön-külön munkahelyi és magánéleti személyisége.

– Minden szervezet hasznát veheti a coachingnak?

Mindenkinek hasznos, ha tanul, fejlődik. Felnőttek esetében az új szokások és viselkedésformák megtanulása tapasztalati úton történik. Ki kell próbálni a megszerzett ismereteket, el kell gondolkodni a tapasztalatokon, és ami bevált, az fog szokásunkká válni. Ebben segít a coaching. Más kérdés, hogy a közszférában jellemzően más szempontok alapján választják a vezetőket, mint amiket képviselek.

– Nemrég jelent meg harmadik könyve vezetőkkel-vezetéssel kapcsolatban. Írásai humorosak, mégis komoly tartalmuk van, és ingyen hozzáférhetők a honlapján. Ez karitatív cselekedet vagy ismeretterjesztés?

Legjobban úgy lehet hatni a vezetőkre, ha személyesen foglalkozunk velük: tréningeken tanulnak vezetési ismereteket, és coachinggal támogatjuk a gyakorlatba ültetést. De ezt évente kevés vezetővel, pár vállalatnál tudom megtenni. Az ingyenes e-könyvekkel azonban sok tízezer vezetőhöz jutnak el a tudományosan megalapozott ismeretek. Mindig örülök, amikor a versenyszférán kívülről kapok visszajelzést arról, hogy használják a tanultakat.

– Évek óta él a XV. kerületben. Miért érzi itt otthon magát?

Egerben születtem, ott is nőttem fel, de már két évtizede Budapesten dolgozom. Igazából azóta érzem magam itthon, amióta a kerületbe költöztem 1999-ben. Talán azért, mert Rákospalota mondhatni egy kisváros a nagyvárosban, ötvözve mindkettő előnyeit.

Comments are closed.