Megkezdték a karácsonyfák gyűjtését Budapesten

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A fővárosban környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak el – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A közlemény szerint a kihelyezési dömping január 6. után kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról a karácsonyfákat ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el, amelyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató. A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművel a nagyméretű fákat.

Felhívták a figyelmet, hogy a lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját.

Az MTI közölte, a fenyőfákat először aprítják, majd a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő. 

A létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja – olvasható a közleményben.

Fotó: XVMÉDIA. Nagy Botond

A fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információk elérhetőek az FKF honlapján az alábbi linken: https://www.fkf.hu/karacsonyfa-begyujtes

Comments are closed.