Megint itt a kánikula – ezekre figyeljen!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Az előrejelzések szerint ugyanis a következő napokban 35 Calsius-fok is lehet, de helyenként a 40 Celsius-fokot is elérheti.

Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében a következőkre hívja fel az emberek figyelmét:

  • A nagy melegben mindenki igyon eleget. Naponta legalább 2 liternyi alkoholmentes folyadék ajánlott, de kánikula idején ez a mennyiség elérheti a 3,5–4 litert is.
  • 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba.
  • A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
  • A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat, s megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, hívja a 112-es segélyhívószámot.

A főváros és a BKK vízosztással segít

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai Budapest három forgalmas csomópontján szerdán és csütörtökön ismét vizet osztanak az arra járóknak.

A vízosztást – a készlet erejéig – ezúttal is három helyszínen végzik: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál július 20-án, szerdán és július 21-én, csütörtökön 11 és 13 óra között.

A BKK közlése szerint a vízosztás mellett további intézkedésekről is döntöttek: a társaság az ügyfélközpontjait is megnyitotta azok előtt, akik nehezen viselik a rekkenő hőséget. Ennek megfelelően – nyitvatartási időben – bárki bemehet a központokba, ahol a kihelyezett ballonokból hűsítheti magát.

A BKK mindenkitől azt kéri, hogy az utazása közben vigyen magával vizet. A társaság emellett fokozott klímaellenőrzést rendelt el a járatokon, valamint nyomatékosan felhívja a járművezetők figyelmét a klímaberendezés használatára.

Comments are closed.