Megbénított forgalom, többórás tüntetés

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Reggel óta tüntettek a kata-szabályok átalakítása és a csökkentett rezsicsökkentés ellen a belvárosban. A rendőrök két embert is sokkolóztak, ötöt pedig előállítottak.

Reggel 8 előtt foglalták el a Margit hidat a tüntetők. A demonstrációt már napok óta szervezték. Miután teljesen elfoglalták a hidat a tiltakozók, még a villamosok sem tudtak közlekedni, így a környéken gyakorlatilag megbénult a forgalom.

Az egyik felszólaló azt mondta: nem arról van szó, hogy nem akarnak adózni, de az egész törvénymódosítást meg lehetett volna oldani normálisan is – számolt be róla a telex.hu

És bár a tüntetés a hídon hivatalosan 9-kor véget ért, voltak, akik maradtak. A többiek pedig ismét – ahogy az elmúlt napokban – tömegesen sétáltak a belvárosban. A résztvevők között nagyon sok ételfutár is volt, akik – a telex beszámolója szerint – ezután a Nyugati térre vonultak. A belvárosban gyakorlatilag teljes közlekedési káoszt okoztak ezzel. Ezután az Oktogon felé indultak tovább.

A tömegben többen is Orbán Viktor lemondását követelték, valamint többször is skandálták, hogy O1G, ami Simicska Lajos évekkel ezelőtti kijelentéséből származik, amikor a volt Fidesz-közeli vállalkozó azt mondta nyilvánosan, hogy Orbán egy g*ci! Ez egy évek óta húzódó Orbán-Simicska konfliktus eredménye volt.

Közben a rendőrség elkezdte oszlatni azokat a tiltakozó csoportokat, amelyek a Margit hídon maradtak. Ekkor került elő a sokkoló.

Végül a Kossuth térre vonultak, ahol egy petíciót is aláírhattak, akik egyet értettek vele. A levelet Orbán Viktornak címezték. A telex tudósítása szerint a csökkentett rezsicsökkentés újratervezését kérik. Valamint azt, hogy a kata-változások januártól legyenek érvényesek szeptember helyett, illetve azt is kérik, hogy tervezzék át az új kata-törvényt.

A petíciót végül a Képviselői Irodaházba akarták elvinni, ott azonban már komoly rendőrsorfalba ütköztek. A tüntetők mellett több újságírót is igazoltattak a rendőrök. A tüntetés ezután gyakorlatilag véget is ért. A petíciót végül párbeszédes Jámbor András adta át Dömötör Csabának a Parlamentben.

Rendőrsorfal zárja el az utat a Képviselői Irodaház előtt Fotó: 444.hu/Plankó Gergő

Comments are closed.