Még egy darabig biztos rögös út vezet a Pólushoz

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Aki ment már autóval a Nyírpalota út felől a Pólus Centerhez, annak valószínűleg nem kell ecsetelni, milyen állapotokkal kell megküzdenie mindenkinek, aki ezt az útvonalat választja. A toldozott-foltozott útvonalon kátyú kátyú hátán nehezíti meg a bevásárlóközponthoz való eljutást. Ilyenkor mit csinál a joggal bosszús járművezető? Panaszt emel az út állapota miatt a kerületi önkormányzatnál.

„Egy dolgot rögtön az elején le kell tisztáznunk” – kezdte Tóth Imre alpolgármester a november 2-i sajtótájékoztatóján.

„Ez az út nem az önkormányzaté, hanem egy, a közforgalom számára megnyitott magánút, amelyet még 23 évvel ezelőtt a Pólus Centert építtető magáncég alakított ki abból a célból, hogy Budapest első beváráslóközpontját két irányból is meg tudják közelíteni a vásárlók, illetve, hogy a Pólus gazdasági forgalma is ezen az úton keresztül bonyolódhasson.”

A Pólus Centert működtető cégcsoport időközben alaposan átalakult, és jelenleg az a terület, amely egykor a Pólus 2 számára lett kijelölve, így a Nyírpalota út folytatását képező út is a II. Ütem Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonába került. Ez a cég adja bérbe a területet az utazó cirkuszoknak és vidámparkoknak is.

„Nagyon sok panasz érkezett hozzánk az út állapotával kapcsolatban, amit természetesen magunk is ismerünk, hisz sokat járunk errefelé. Éppen ezért tavaly háromszor kezdeményeztünk megbeszélést a II. Ütem Kft. és a Pólus Center vezetőivel (a Pólus Társasház Üzemeltető Kft-vel) annak érdekében, hogy miképpen tudnánk orvosolni ezt a problémát. Mivel az út nem a mi tulajdonunk, így annak fenntartása és felújítása sem a mi dolgunk lenne. Ám, mivel a Szilas-parknak ebbe az irányba is van egy kijárata, valamint, mert az utat többségében a kerület lakói használják, magunk is beszálltunk volna a felújításba” – magyarázta a politikus.

A többszöri egyeztetés hatására a felek úgy állapodtak meg, hogy a 442 méter hosszúságú utat felújítják. Ehhez előbb kellett, hogy az önkormányzat saját költségéből (bruttó 720 ezer forintból) elvégeztessen egy vizsgálatot, amely megállapította, nemcsak az út burkolata, hanem a szerkezete is felújításra szorul.

„A felújítás összköltsége bruttó 63 millió forint lett volna, amely megállapodásunk értelmében mindenkit egyharmad részben (bruttó 21 millió forintértékben) érintett volna. Erről a szerződést már nyár elején alá is írtuk, így gyakorlatilag el is kezdődhettek volna a munkálatok”

– tette hozzá.

Jelen állás szerint ez azonban mégsem fog megtörténni. Tóth Imre alpolgármester elmondta, néhány hete levelet kapott a II. Ütem Kft-től, melyben megírták, „nekik nem érdekük az út felújítása, így mégsem áll módjukban azt finanszírozni”. Ezt aztán a Pólus Center vezetése is megfejelte, akik az előzetes 21 millió forint helyett már csak 10 milliót akartak költeni az útfelújításra.

„Most ott tartunk, hogy a felek mindent ránk akarnának hárítani, amit a jelen gazdasági helyzetben természetesen nem tud vállalni az önkormányzat. De mint már mondtam, ez nem is a mi kötelességünk lenne, hanem az út tulajdonosáé. Mi mindent megtettünk az út felújítása érdekében, a levélváltást követően is egyeztettünk az érintett felekkel, de nem sikerült megállapodásra jutni. A két kft. ugyanis összesen 15 millió forinttal támogatná a 63 milliós beruházást, és inkább vállalják az úthibák miatt keletkező károk rendezését, márpedig ilyen kárból egyre több van, mint, hogy tartsák magukat az eredeti megállapodáshoz.”

Ez tehát a jelenlegi helyzet, amely természetesen nem jó hír a kerület lakosai számára. Tóth Imre a november 2-i helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, azonban bízik benne, hogy előbb-utóbb lesz majd előre mozdulás ebben a patthelyzetben. Addig azonban fel kell készülni rá, hogy napról napra rögösebb út vezet a Pólushoz.

FOTÓK: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.