Márciustól menüválasztásos ebéd a kerületi iskolákban

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szervezetek, egyesületek támogatásáról is határozott  a Képviselő-testület. Döntött a Képviselő-testület: március 1-jétől a XV. kerület iskoláiban „A” és „B” ebédmenü közül lehet választani. Bár a költségek egyre emelkednek, a szülőknek nem kell többet fizetniük az étkezésekért.

Tóth Imre alpolgármester ötlete volt, hogy a néhány helyen már jól működő modellt a XV. kerület iskoláiban is vegyék át. Elsősorban azért, hogy a gyermekek valóban megegyék az ebédet. Az „A”, illetve „B” menü közül az étkezések befizetésekor választhatnak a szülők. A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumban, illetve a Kolozsvár Utcai Általános Iskolában január óta ezt már elektronikusan lehet megtenni, a menüről a feltöltött étlap alapján lehet dönteni. A tanulók névvel, vonalkóddal ellátott Palota közétkeztetési kártyát kapnak, így tudható lesz, ki milyen menüt kért, valamint hogy befizette-e. Bár az étkeztetés költségei folyamatosan emelkednek – az önkormányzat számára ez idén 292 millió forint többletköltséget jelent –, a térítési díj nem emelkedik. Diétás menüből sajnos továbbra sem lesz választék, mert az nagyon drága lenne.

A Képviselő-testület egyebek mellett a Magyar Vöröskereszt kerületi szervezetének támogatásáról is határozott: ebben az éveben egymillió forintra számíthat az önkormányzattól. A Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete számára hárommillió forintot biztosít idén a kerület. Az egyesület jelenleg 200-250 család számára igyekszik elviselhetőbbé tenni a hétköznapokat. Egyébként évente több tonna élelmiszert ment ki és oszt szét rászoruló rákospalotai, pestújhelyi, újpalotai családok között.

Idén öt kerületi közművelődési szervezet: a KOMA 08 Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület, a Palota Tehetségfejlesztő Központ, a Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület, illetve XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület számíthat támogatásra. Az egyesületek munkáját összesen 32 millió forinttal segíti az önkormányzat. A korábban is támogatott 14 sportszervezetnek pedig összesen több mint 113 millió forint jut 2024-ben. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egymillió forintot kap, amelyből kizárólag a XV. kerületi fiókkönyvtáraknak vásárolhatnak könyveket.

Fedett, zárható kerékpártárolók segíthetik majd a Csobogós lakótelepen, valamint a Páskom parkban élő bringásokat. A képviselők ugyanis – Cserdiné Németh Angéla polgármester előterjesztése alapján – sürgősséggel döntöttek arról, hogy a kerület részt vesz a Fővárosi Önkormányzat pályázatán, amelynek keretében kerékpártárolók beszerzésére, üzemeltetésére vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. A tervek szerint a Csobogós lakótelepen, valamint a Páskom park 13. és 25. közötti területre 4-4 darab boxból álló egységet telepítenek. A bringaboxot majd a környéken bejelentett lakcímmel rendelkezők bérelhetik, havi 3000 forintért, illetve kaució ellenében. A XV. kerületi pályázatot a BKK is támogatja.

A testületi ülés kezdetén ezúttal Szoboszlai Ákos Tibor rendőr főtörzsőrmester vehette át a „Hónap rendőre Elismerő Oklevelet” Cserdiné Németh Angéla polgármestertől és Molnár Gábortól, a XV. kerületi kapitányság vezetőjétől. Az Edőcs István Ökölvívó Egyesület sportolói, illetve edzői szintén elismerésben részesültek.

Nincs takargatnivalójuk

Immár bizottság vizsgálja, hogy 2021. június 1. és 2024 január 31. között milyen munkát végeztek a zöldfelületek fenntartásáért felelős cégek, valamint azok alvállalkozói. Palocsai Béla független képviselő különböző sajtóhírekre alapozva javasolta a bizottság felállítását. A Mindenki a Tizenötödikért frakció örül a javaslatnak, mert az önkormányzatnak nincs takargatnivalója. Erről a testületi ülést követően beszélt a sajtó képviselőinek Tóth Imre alpolgármester, a frakció vezetője. Hozzátette: ki fog derülni, hogy a XV. kerületben szabályosan, törvényesen működik minden.

 

Comments are closed.