Már teljes hosszában végig lehet sétálni a Lánchídon

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Rekordidő alatt elkészült az új acél útpálya, amely a régi, elöregedett vasbeton-pályaszerkezetet váltotta fel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A behelyezett pályatáblák a híd teljes hosszán egybefüggő részt alkotnak, ennek köszönhetően már végig lehet sétálni a Lánchídon. A hídpályát várhatóan év végén adják vissza a forgalomnak.

Alig egy évvel a pályaszerkezet-bontás kezdése, és csupán 11 hónappal az új útpályát alkotó első acélelem behelyezése után már a Lánchíd teljes hosszában beépítették a vasbeton szerkezetet helyettesítő 94 darab acél pályatáblát – közölte a BKK.

Ezek a trapézbordákkal merevített – úgynevezett ortotróp – lemezek sokkal könnyebbek az elődeiknél, így csökken a híd önsúlya, ráadásul az acél jobban kombinálható a történelmi Lánchíd megmaradó elemeivel. Az elemek beépítését a szakemberek a híd közepénél kezdték, azon a részen, ahonnan a bontási munkák is indultak, majd két irányba haladtak.

A parti nyílásokban még folytatódnak az acélszerkezeti javítások, a két pillér között azonban már a végéhez közeledik az oda beépített új acélelemek, a javított bentmaradó szerkezetek, valamint a láncok alsó szakaszának rozsdásodás elleni védelme. Ezen a szakaszon már 80 százalékban végeztek a korrózióvédelmi feladatokkal.

Comments are closed.