Már 150 ezren érkeztek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Gyakorlatilag megállás nélkül érkeznek a háború elől menekülők Ukrajnából. A rendőrség hivatalos adatai szerint péntek éjfélig 151 ezer 908-an érkeztek az országba.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csak a budapesti pályaudvarokon 3200-nál is több menekültnek segítettek pénteken. Minden hatodik ide érkező gyerek volt. A Nyugati pályaudvaron a rendőrök segítettek egymásra találni az egymástól elszakadt családtagoknak. Nagyon sokan csak információt kértek a rendőröktől és egyénileg utaztak tovább. Ugyanakkor több családnak is segítettek eljutni a kijelölt szálláshelyekre.

Az ENSZ adatai szerint eddig 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából. Több, mint felük Lengyelországba utazott.

Összefogva segítenek

Példaértékű iparági összefogással segítenek az Ukrajnából érkezőknek, magán egészségügyi szolgáltatók biztosítanak egészségügyi ellátást a menekülteknek – számolt be róla a privatbankar.hu. A portál cikke szerint a szektor két nagy vezető cégcsoportja, a Doktor24 és a TritonLife Csoport kezdeményezésének célja, hogy minőségi és ingyenes ellátást biztosítsanak a hazájukat elhagyni kényszerülőknek. A kezdeményezéshez több magánszolgáltató is csatlakozott.

Tűzszünetre készülnek

Beszámolók szerint több ukrán városban is ideiglenes tűzszünetre készülnek, hogy a lakosság ki tudjon menekülni az ostromlott településekről. A hvg.hu írása szerint azonban az sem garantált, hogy az oroszok betartják a tűzszünetet a humanitárius folyosó teljes hosszában. Az ukrán kormány tájékoztatása szerint csak Mariupolból 200 ezer embert kell evakuálni. A kimenekítést azonban le kellett állítani, mert az oroszok tovább lőtték a várost.

Comments are closed.