Macskás és szerelmes könyv

Lángh Júlia új regényének címe egészen pontosan tükrözi a témát: Macskák és férfiak. A három síkon elmesélt élettörténet fő témái a jelenkori szerelem, egy-egy múltbéli férfi története és a mindennapok történései, melyben nagy szerepet játszanak az írónő kedvenc macskái. A folyamatosan váltakozó témák egyedi ritmust adnak a műnek, de ez cseppet sem zavaró, hamar megszokjuk a lüktetést. Akár a hetvenes évek fővárosában vagyunk, akár napjainkban egy kis faluban vagyunk, mindegyik otthonos hangulatot ad. Különleges a könyv műfaja is: tekinthetjük sajátos önéletrajznak, amely konkrétumok nélkül idéz fel egy gazdag élettörténetből fontos részeket.


Némileg eltávolodik Lángh Júlia eddig megjelent írásainak stílusától, ez most nem regény, inkább egy kicsit filozofikus memoár, de nagyon jó olvasni. Néha elgondolkodik az olvasó, néha elérzékenyül, vagy zavarba jön, vagy teljesen együtt érez. Néha olvasás közben leteszi a könyvet, és egy ideig még ízlelgeti az épp elolvasott mondatot. „Szerintem kell a lelki egészséghez némi derű, kis jóhiszeműség, jóindulat.” – írja egy helyütt, és ez a hozzáállás, ez a hangulat keresztüllengi az egész művet.
Érdekes, ahogy összehasonlíthatjuk a régi szerelmekhez és a mostanihoz való viszonyulását. Az „építész”, aki a jelenben tűnik fel, teljesen más érzelmeket vált ki belőle, mint a „kígyóbűvölő” vagy más férfi a múltból. A macskákkal sokkal konzekvensebb a kapcsolata, Csiri mintegy 20 éve a társa, és a pontos leírásokból és az iránta áradó szeretetből választ kapunk arra is, hogy a könyv címében miért a macskák szerepelnek az első helyen.
(Lángh Júlia: Macskák és férfiak, Magvető Kiadó, 2014, 2990 forint)

Comments are closed.