Létélmény

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Újabb 12 perc, képkockák, melyek gondolkodásra késztetnek. Bár még csak a stábvetítés fázisában tekinthette meg szerkesztőségünk Tóth Barnabás legújabb filmjét, az Elmenetelt, így is számos kulisszatitkot tudtunk meg. A kerületi vetítésen a főszereplő Bálint András és Romsics Rozi jelen volt, de Baronits Gábor, aki a műtős fiút játssza, Kőporosy János hangmérnök, Pirisi László sem maradt otthon ez alkalomból. A Csokonai Művelődési Központ igazgatója, Tóth Lajos elmondta, a Rákospalotai Rövidfilmszemlére készült alkotások fesztiváldíjainak egy részét a művelődési központtal közös film elkészítésére kell fordítani. Tóth Barnabás forgatókönyve alapján, alacsony költségvetéssel így készült el az Elmenetel című kisfilm. A filmről a rendezőt, Tóth Barnabást kérdeztük.

Tóth Barnabás/Fotó: XV Média, Vargosz

Tóth Barnabás/Fotó: XV Média, Vargosz

– Nagy sikerű filmje, az Újratervezés az életet mutatja be pár percben. Az Elmenetel miben különbözik az Újratervezéstől?
– Az Elmenetel eredeti forgatókönyve megrendelésre született, a történet egy része ötletként merült fel először egy pályázat kapcsán, melyben a világvégét kellett 10 perces filmben megjeleníteni.
– Valószínűleg megoszlanak majd a vélemények a film cselekményéről. Mit gondol erről?
– Bár így lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy sokan látták. Nem hiszek a nagy filmfesztiválok kultúrmisszionárius elvében, azonban producerként mindent meg kell tennem, hogy a film nyilvánosságot kapjon. Először a cannes-i fesztivált célozzuk meg, ahová bekerülni pusztán matematikai esély van. Idő­rend­ben utána a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál következik, amely szintén jól hangzik, és tagadhatatlan, aki itt tartja meg premierjét, az biztos befutó.
– Mivel biztatja a hazai közönséget?
– Nyár végén, kora ősszel már kiderülnek az eredmények. Bár a rövidfilmek bemutatója körül nincs akkora hírverés, mint egy nagy alkotás esetében, azért remélhetőleg az Elmenetelt is vetítik majd valamelyik moziban. Az Újratervezésnél pedig megtapasztalhattuk, hogy az internetnek mekkora ereje van.

Comments are closed.