Átlagos olvasási idő: 2 perc

Idén beindítják a kerületi  mammográfiai vizsgálatokat

A 2023-as esztendő sem volt könnyű a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény dolgozóinak, akiknek azzal kellett szembesülniük, hogy év végére szinte annyi lett a covidos beteg, mint amennyi a világméretű járvány korábbi hullámaiban.

„Sajnos a pandémia a kollégáimat sem kímélte, így a rendeléseink egy részét le kellett szűkítenünk” – mondta el dr. Buzna Andrea, a kerületi egészségügyi intézmény főigazgatója. Ám az év Covid-mentesebb időszaka sem volt sétagalopp az egészségügyi dolgozók számára. Az egyik legnagyobb nehézséget egy jogszabályváltozás okozta, amely januártól lépett hatályba.

„Az orvosok és asszisztensek hatórás munkaideje nyolc órára növekedett. Ennek azonban nem volt meg az infrastruktúrája, nem volt annyi rendelőnk, hogy ezt megvalósíthassuk.” A szabály azonban szabály, ezért mindenképpen meg kellett oldani a dolgot. Van, amit úgy sikerült megoldani, hogy a rendelést már 7 órakor elkezdték, más esetben az orvosok és asszisztensek a plusz két óra munkaidőt receptfelírással, illetve a betegekkel való online kapcsolattartásra használták fel.

„Ugyancsak a reggeli időszakra vonatkozik az ügyeleti rendszer bevezetése. 7.00-től 8.00-ig ugyanis a laborvizsgálatok miatt már rengetegen vannak a szakrendelőben, és az esetleges egészségügyi problémák kezelése érdekében egy osztályunkat mindig ügyeletbe állítjuk. Az elején nem volt könnyű, de szerencsére mindkét rendszert sikerült beindítanunk.”

Ugyancsak a 2023-as esztendőhöz tartozik, hogy elkészült a Hősök úti rendelő, amely több változtatást is generált. A Rákos úti szakrendelőből több fogorvos átköltözött a Hősök úti Fogászati Centrumba. Az ebből az épületből kiköltöző háziorvosok pedig a felújított Hősök úti rendelőben kaptak új helyet. Ugyancsak ide költöztek a Bezsilla utcai rendelőből a gyerekfogorvosok, és ide került a fogszabályozás is. Így a pestújhelyi rendelő végleg kiürült, ám, ahogy azt dr. Buzna Andrea elmondta, a helyiségre szükség van, mert azt sürgősségi segélyhelyként kell üzemeltetniük.

„Ebben az évben más kiemelkedő beruházás nem volt, legfeljebb az Opál utcai háziorvosi rendelő felújítása, valamint a Sződliget utcai gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat fűtéskorszerűsítése.”

Apropó, védőnői szolgálat! Ahogy az a hírekből kiderült, 2023-ban a védőnői szolgálat működtetése is kikerült az egészségügyi intézmények hatásköréből. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vette át. Ez alól csak az iskolai védőnők a kivételek, akik továbbra is az egészségügyi intézmény alkalmazásában maradtak.

„Néhány új eszközt is sikerült beszereznünk, mint például egy terhességi ultrahangkészüléket, illetve a női inkontinencia kezelésére szolgáló berendezést. Az informatikai rendszerünket is megújítottuk, valamint új számítógépeket, nyomtatókat és klímaberendezéseket is vásároltunk.”

Dr. Buzna Andrea kiemelte: arra a legbüszkébb, hogy a XV. kerületi egészségügyi intézményben kicsi fluktuáció, az orvosok, asszisztensek legfeljebb csak nyugdíjba mennek. Ennek ellenére kardiológusra, bőrgyógyászra, radiológusra és gasztroenterológusra továbbra is nagy szükség lenne.

„A 2024-es esztendőtől leginkább azt reméljük, hogy végre sikerül beindítanunk a mammográfiai vizsgálatokat a kerületben. Ettől ugyanis azt várjuk, hogy a daganatos betegségeket még korábban kiszűrhetjük. A hatékonyság érdekében a Fővárosi Önkormányzattal is együttműködést kötöttünk. A Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett Betegút-szervezési Program a Daganatos Betegekért annak érdekében indult, hogy a frissen felfedezett betegek minél előbb a szakintézménybe kerüljenek, ahol vagy megoperálják, vagy megkezdik a kezelésüket. A cél az, hogy minél előbb megfelelő ellátást kapjanak a daganatos betegeink.”

A XV. kerületben az önkormányzat is kiemelten kezeli az egészségügyi intézmény helyzetét. Mivel a kerületben nincs kórház, a szakrendelőnek nagy szerepe van a betegutak szervezésében. Ha az intézmény külső irányítás alá kerülne, sokkal nehezebben lehetne a betegek kezelését koordinálni.

Comments are closed.