Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Gyarapodnak a kupakok az újpalotai vásárcsarnokkal szemközti placcon. Nem mondhatjuk, hogy a környékbeliek nem törődnek vele, komolyan veszik a sok kicsi sokra megy mondás igazát.

Akik gyűjtenek, abban bíznak, hogy a kupakokért kapott pénzt rászorulók megsegítésére költik a szervezők. (Képünkön az Együtt Újpalotáért Egyesület “szíve” látható).

Az ötlet jó. A kupakok így nem a szemétben kötnek ki. Jól jár vele a környezet, mert a műanyag kupakokat válogatás után újrahasznosítják.

A műanyag kupakokat hulladékfeldolgozó cégek vásárolják fel. A hőre lágyuló kupakokat átválogatják, darálják, majd újra megőrlik, másodnyersanyag lesz belőlük. Utána jönnek a fröccsöntők. Gyerekjátékok, kerti eszközök lehetnek a kupakjainkból.

Egy kupak 1,6 grammot nyom, a kupakokat feldolgozó Pest megyei vállalkozás 65 forintot fizet egy kiló kupakért. A Nyugat.hu kiszámolta: 5 forintért 48 kupakot kell összegyűjteni. Száz forintért 1000 darabot. Nem kevés.

A feldolgozóba évente 200 tonna kupak érkezik, ezért 13 millió forintot fizetnek. Annak, aki leadja a kupakot. Hogy ez később hogyan jut el a rászorulóknak, nem lehet pontosan tudni.  Az egymillió forintos adományhoz nagyjából 16 tonna kupakot kell összegyűjteni. Azaz: több millió kupak kell ahhoz, hogy valaki pénzhez jusson.

A szállítási költségekre is gondolni kell. Meg arra is, hogy a kupakszíveket se csinálják ingyen. Egy-egy ilyen gyűjtőszív gyártása és telepítése 100-150 forint között mozog. Kicsit megkönnyítheti az adományozást, ha egy-egy vállalat beáll a gyűjtés mögé, és plusz anyagi támogatást ad, esetleg maga a műanyagfelvásárló az, és hajlandó magasabb összeget fizetni a kupakok kilójáért. Ha nem jön össze a “magasabb” szempont érvényesítése, akkor se kell elkeseredni: a kupakgyűjtésnek valószínűleg környezetvédelmi szempontból van a legtöbb haszna. És hozadéka az, hogy erősíti a közösségi érzést. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. január 14.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.