Kulturális oázis lesz a kerület

A XV. kerület a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt helyszíne. A kerületi programok jelentős része a következő napokban lesz. A fesztivál eseményeit nemcsak a közösségi házakban, kiállítóterekben, hanem főként szabadtéri helyszíneken mutatják be, így váratlanul felbukkan egy szabadtéri színpadi koncert az Epres soron, és egy látványszínházi előadás a Pestújhelyi téren.

„A Budapest Brand Nonprofit Zrt-vel együttműködve húsz programot valósítunk majd meg a kerületben, melynek 90 százaléka ingyenes lesz. A programok között két színházi előadás is található majd, melyet viszont csak jeggyel lehet majd megtekinteni. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál a maga 170 programjával amúgy is látványosnak és tartalmasnak ígérkezik, melyhez most mi is tevékenyen hozzájárulhatunk” – mondta Beke Károly a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Közösségi programok, koncertek és öko-tudatosságra ösztönző kézműves foglalkozások is szerepelnek a Tavaszi Fesztivál programjai között. Az Újpalotai Közösségi Ház közvetlen közelében a Fő téren óriás játékok és foglalkoztatók várják a családokat május 7-én délelőtt. Innen egy ugrással a Kikötő Ifjúsági Sziget rendezvényére érkezhetnek ugyanaznap délután, ahol a Nemzedékek Parkjában fiatal alkotócsoportok öltöztetik fel a környezetüket környezettudatosan. Akinek van kedve, csatlakozhat a csapatokhoz, vagy önálló installációt is építhet. Kora este a Hubay Zeneiskolai diákjai adnak köztéri koncertet és aláfestést egy látványos légtánc performanszhoz. Ezt követően pedig egy új szabadtéri színpadon az Epres soron a hegedű és a beatbox izgalmas találkozásának lehetnek tanúi Szirtes Edina Mókus és zenekara előadásában.

Szirtes Edina Mókus szerzői est, 2022. május 7. 20:00, Epres sor szabadtéri színpad

Anyák napja után nem sokkal két, az anyasággal kapcsolatos színházi előadást lát vendégül a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház. Az Egyasszony című nagysikerű produkciót Tenki Réka előadásában, a Szabó T. Anna költőnő írásaiból összeállított Anyajegy című egyfelvonásost pedig a Junior Príma-díjas Markó-Valentyik Anna főszereplésével láthatja a közönség. A két színházi program az Anyacsak1 Fesztivál keretében valósul meg, két workshoppal együtt május 5-én és 6-án. A Beli Buba Babahordozó Iskola és a Mamakör szervezésében érkező közösségi programokra kifejezetten kisbabáikkal együtt várják az édesanyákat.

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony színházi előadás, 2022. május 5. 17:00, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

Egy új szabadtéri színpadot is avat a kerület, a Pestújhelyi téren különleges látványvilágú koncert-színház várja a nézőket, Vecsei H. Miklós és csapta előadásában. A Csoóri Sándor emlékének szentelt estet a templom mögötti parkrészen lehet majd látni sötétedés után. Az érkezőket ízes kézműves sörökkel és finom falatokkal várja a csak erre az alkalomra a térre települő Szuterén Gasztrotér.

Festészet, papírmasé, kötött installáció, újrahasznosított anyagokból készülő szobrok és fantázia-ruhák is láthatóak lesznek a kerületi kiállításokon, és nem csupán a Helytörténeti Gyűjteménybe lesz érdemes ellátogatni május elején, hanem a Palota Galériába és a Zsókavár Galériába is, ahol több új tárlat is várja az érdeklődőket.

Május 14-én az idén 60 éves Tavasz Nőikar ad jubileumi koncertet.

Tavasz Nőikar jubileumi koncert, 2022. május 14. 19:00, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

A fesztivál záróeseményeként május 15-én a Kozák téren DJ Birdy várja a közösségi programra érkezőket, akik kézműveskedhetnek, készíthetnek üvegékszert és pólót, közben bort, sajtokat és különleges lekvárokat is lehet majd kóstolni.

A programokról ITT olvashatnak részletesen.

Comments are closed.