Különleges moziélmény

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Július 13-án délután igencsak lógott az eső lába, ezért „jobb félni, mint megijedni” alapon a Kertmozi a Színházterembe költözött. Már jóval a filmvetítés előtt érkeztek a nézők, fogytak a szendvicsek, minyonok, pattogatott kukorica, innivalók – és volt idő kicsit még ismerkedni, ismeretlenül szóba elegyedni is. A közös érdeklődés láthatatlan kapcsolatot teremt.

Enyedi Ildikóról sokat hallhattunk, nem csak mert a most bemutatott „Testről és lélekről” című filmje rengeteg elismerést, díjat kapott. Hallatta hangját akkor is, amikor a filmes világ szinte egy emberként állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett.

Testről és lélekről: egy bátor, szókimondó író/rendező érzékeny, felkavaró alkotása – ellentétek elgondolkodtató felvillantása. Test és lélek. Nappal és éjszaka – álom és valóság. Gondolatok és szavak – szerelem és elutasítás. A friss hó és a vér szaga. Élet és halál.

Színész és „amatőr”. Bár az azóta már elhunyt Morcsányi Géza műfordító/dramaturg sosem vágyott szereplésre, mégis eleget tett a felkérésnek és eljátszotta élete első és utolsó szerepét Borbély Alexandrával. Csak annak örülhetünk, hogy még életében kiderülhetett: nagyon jól döntött.

Igazságtalan lenne szereplőket kiemelni, mert a színészek kivétel nélkül ragyogó alakítást nyújtottak, a karaktereket zseniális ábrázolással keltik életre. Munkájuk apró mozdulatokból, árnyalt rezdülésekből áll össze.

A film során görbe tükröt kapunk: hétköznapi furcsaságaink, előítéleteink, sérüléseink vetítődnek elénk. A néző nevet és sír, megdöbben és borzong egyszerre. Nem olcsó, „tortadobálós” viccek, hanem finom, szarkasztikus humor kíséri végig a filmet. Előfordulnak ugyan durvább jelenetek is, de ezek sosem öncélúak, okuk és céljuk van.

A nézők, -fiatalok és idősebbek- akik felültek Enyedi Ildikó érzelmi hullámvasútjára, bizonyára nem bánták meg, hogy ezen a borús csütörtök estén a kultúrát választották. A közös élmény hatására talán a következő csütörtökön már nem teljesen ismeretlen ismerősként szólítják meg egymást a rendezvén törzsvendégei.

 

B. Szabó Éva

 

Fotó: Gordon Eszter/Csokonai15

Comments are closed.