Közösségépítő találkozó Pestújhelyen

A Pestújhelyi Közösségi Házban tartotta közgyűlését a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület. Az eseményen a házigazda intézmény nevében Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket.

„Nagyon örülünk, hogy bennünket választottak színhelyül és partnerül, mi ugyanis hiszünk benne, hogy itt, a XV. kerületben közösséget építünk. Öröm látni, hogy az országból és a határon túlról is ennyi hasonló gondolkodású szervezet képviselteti ma itt magát. És örülünk annak is, hogy mi is tanulhatunk Önöktől, mert a jobbtól való tanulás sosem szégyen” – mondta Beke Károly.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a 2019-ben alapított szervezet – a pestújhelyi közgyűlésen is megerősített – elnöke elmondta, a XV. kerülethez személyes kapcsolatai fűzik az egyesületet.

„Bleier Gábor pestújhelyi művelődésszervező is a tagunk, és rajta keresztül értesültünk már arról, hogy itt Pestújhelyen milyen kiváló munka zajlik. Arról nem is beszélve, hogy a ház mindenki számára könnyen megközelíthető” – mondta az egyesület elnöke.

Baloghné Uracs Mariannát újraválasztották az egyesület elnökének

A lakitelki Nemzeti Művelődési Intézetbe bejegyzett Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesületet 2019-ben tízen alapították azzal a céllal, hogy megpróbálják erősíteni a közművelődés szakmai utánpótlását.

„A szakma dinamikusan fejlődik, ugyanakkor egyre kevesebb fiatal kerül be a közművelődés rendszerébe. Mi azt a célt tűztük magunk elé, hogy megpróbáljuk népszerűbbé tenni ezt a szakmát” – tette hozzá az elnök.

Az egyesület, melynek tagsága ma már 220 fő feletti, a Látópont Hálózaton keresztül ír ki pályázatokat a jó gyakorlatokat alkalmazó intézmények számára, amelyek a Látópont kitüntető címet is elnyerik. A Pestújhelyi Közösségi Ház is kiérdemelte már ezt az elismerést, de vele együtt már 47 Látópont van az országban. Ezekbe a Látópontokba pedig a szakmán belül lehet továbbképzésekre, tanulmányokra jelentkezni, amit szintén támogat az egyesület.

Eddig közel 50 csoportban 600 fő tanulását támogatták. Emellett egy mintamentorálási programot is elindítottak, melynek keretében az idősebb szakemberek adják át a tapasztalataikat a fiatalabbaknak. Újdonságként pedig most először meghirdették a Közös Ég Fesztivált is, melyet először 2023-ban, Európa akkori Kulturális Fővárosában, Veszprémben rendeznek majd meg.

A május 5-i közgyűlésen, miután megválasztották az új elnökséget, és meghallgatták az egyesület beszámolóját, egy ötletbörze keretében vitatták meg, mi mindent tehetnének annak érdekében, hogy minél több fiatalt csábítsanak közművelődési területre.

Comments are closed.