A kórházakban és a mentősök folyamatosan dolgoznak, a patikákban ügyelet lesz

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Folyamatos és zökkenőmentes lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működő intézményekben, kórházakban a betegellátás a karácsonyi időszakban. Az Országos Mentőszolgálat is készenlétben lesz az ünnepek alatt – tudatta az egészségügyért felelős államtitkárság.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A mentőszolgálat 253 mentőállomásán ezerötszázan teljesítenek szolgálatot. Karácsonykor a mentőegységek Budapesten rendszerint napi hétszáz, országszerte több mint 2500-szor nyújtanak segítséget. Az ünnepi időszakban általában megnő a háztartási balesetek száma a karácsonyfa-faragás közben megsérülő emberek, a konyhai forrázásos, vágott, metszett sérülések miatt. A mentősök felhívják a figyelmet a körültekintő, az időjárásnak, valamint az út- és látási viszonyoknak megfelelő közlekedés fontosságára is.
A karácsonyi ünnepen a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a patikák rövidített, szombati munkarend szerint tartanak nyitva, december 25-én és 26-án pedig az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján, a www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ lehet tájékozódni.
Bármikor hívható az év minden napján, folyamatosan működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) is, ha mérgezés gyanúja merül fel. A szolgálat a 06 80 20 11 99 ingyenes számon érhető el, ahol a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítás.

Comments are closed.