Koncertélménnyel nyitott az Anno

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Nagyszabású koncerttel startolt november 12-én az idei Anno Művészeti Hét. A programsorozatot megnyitóján Bezerédi Erika, a Csokonai Kulturális Központ igazgatója elmondta: 1996 óta 25 művészeti hét zajlott le a Csokonai házaiban, ebből a tavalyi volt az első, amikor nem tudtak élőben, közönség előtt megrendezni programokat a pandémia miatt, és virtuális térben tartották a rendezvényeket. Hozzátette: az idei művészeti hét is kicsit más lesz, mint az előzőek, hiszen 2011 óta ilyenkor rendezik meg a RövidFilm szemlét, amelyen az aktuális évben elkészült kerületi rövid filmet mutatják be, ez most másképp zajlott. A másik eltérés, hogy korábban minden évben egy jeles évfordulót választottak az Anno mottójának és arra fűzték fel a programokat, idén azonban több eseményről is megemlékeznek.  Díszpolgárunk Gyulai Líviusz mellett, Pilinszky János halálának 40. és Bartók Béla születésének 125. évfordulója is kiemelt szerepet kap a programok között.

A repertoárban színházi előadás, kiállítás, rajzpályázat, ismeretterjesztő előadás, koncertszínház, magyar népmesék szaxofonnal és egy emlékkoncert is várják a kerületieket november 21-ig.

Bezerédi Erika arra is kitért, hogy az idei év lesz az utolsó, amelyet így, ebben a formában rendeznek meg, az elmúlt 25 év szakmai elképzelései alapján, „hiszen év végén a Csokonai Kulturális Központ jogutód nélkül meg fog szűnni, létrejön egy új gazdasági társaság, új szakmai vezetőkkel, akiknek lehet, hogy más elképzelései lesznek a rendezvénnyel, annak hagyományaival”.

Ezután Cserdiné Németh Angéla polgármester megköszöntötte Bezerédi Erikának a munkáját és jó szórakozást, élményteli pillanatokat kívánt a részt vevőknek a programokhoz.

Az estet az érdeklődők Gyulai Lívusz válogatott képeinek megtekintésével kezdhették a Csokonai Művelődési Ház klubszobájában. Az ANNO Művészeti Héten a Kossuth-díjas grafikusművész, díszpolgárunk felejthetetlen személyisége előtt tiszteleg a kerület. A Pestújhelyi Közösségi Házban november 14-től december 10-ig láthatók grafikai, könyvillusztrációi és animációs filmekhez készített alkotásai.

Míg a nagyszínpadon egy másik kiválóság nagyságát idézték fel. A VitukiSchwarzmuzik-TURBOMOZSÁR a Kex együttes egykori énekesére emlékezett. Baksa-Soós János zenész, képzőművész, költő, performer a hazai underground egyik meghatározó alakja volt, akit ’60-as évekbeli tevékenysége nyomán idehaza legenda övezett. Turbomozsár címmel egy rövid filmvetítéssel mutatták be Baksa-Soós János zenei tehetségét. A koncert előtt Vojnits Attila, a zenekar vezetője is beszélt inspiráló személyiségéről, majd olyan dalok csendültek fel, mely Baksa-Soós munkásságához köthetőek.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A zenei élmény után november 13-án Kozák Kata festőművész kiállítás megnyitóval folytatódik az Anno Művészeti Hét a Helytörténeti Gyűjteményében. A tárlatot Miksa Bálint méltatja,  zongorán közreműködik Pulius Tamás. Az alkotások december 4-ig tekinthetők meg Rákospalotai Múzeum nyitvatartási idejében.

Comments are closed.