Kocsis Zoltán emlékezete

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Kocsis Krisztián zongoraművész elérhetővé teszi édesapja, Kocsis Zoltán digitalizált zenei hagyatékát, Kocsis Zoltán Archívum néven nyilvános Youtube-csatornát hoz létre.

„Édesapám 2016-ban bekövetkezett halála előtt szóban és a végakaratában is engem bízott meg azzal, hogy hagyatékának gondos ápolója legyek, illetve tegyek arról, hogy azt a hatalmas zenei és szellemi örökséget, amit hátrahagyott, ne eméssze fel az idő – nyilatkozta Kocsis Krisztián. – Ez az óriási anyag több merevlemeznyi tárhelyet foglal el, és gyakorlatilag szinte teljes mértékben lefedi és összefoglalja azt az 1970-től 2016-ig tartó periódust, amelyben apa aktívan tevékenykedett a nemzetközi és hazai zenei élet porondján, és amellyel örökre biztosította a helyét a klasszikus zene legnagyobb magyar előadói között. A hagyaték csak és kizárólag akkor lehet teljes értékű, ha tanítása fellelhető és példaértékű az elkövetkezendő generáció számára.

Mindez örvendetes a XV. kerületben élők számára is, hiszen köztudott, hogy Kocsis Zoltán 1970-től kezdődően tíz évig lakott a Nyírpalota út 33. 9. emeletén, emléktábla őrzi a legendás lakó emlékét a lakótelepen.

Emléktábla a 33-as számú ház bejáratánál

A méltán világhírű művészre úgy emlékszünk, mintha magától értetődő lett volna egy zongorista jelenléte a panelházban. Nem volt ez annyira gördülékeny. Egy korabeli újságcikk meg is örökített egy eléggé kényelmetlen helyzetet. „A művész – mint minden nap – ezen a délutánon is gyakorolt, amikor valaki vadul csengetett ajtaján – írta a Hétfői Hírek riportere. – Kocsis ajtót nyitott, mire a látogató, egy ötödik emeleti lakótárs magából kikelve kiabálta: – Hagyja abba a klimpírozást, maga dilettáns! Ezt nem lehet kibírni!”

Egy régi szórólap, mely koncertre hívott

A lakó sarkon fordult és lerohant a lépcsőn. De ezzel még nem volt vége. Az illető két hónap múlva csendháborításért feljelentette a művészt. Kocsis nem kapott büntetést, de megígérte, hogy rövidebbre fogja a gyakorlást. Ennek az ügynek az lett végül a folyománya, hogy a Zeneakadémia felajánlott neki egy termet gyakorlásra.

Bacsó Péter filmrendező (aki A tanú című opusszal híresült el) értesült a Kocsis-afférról, és szatirikus filmet forgatott 1976-ban Zongora a levegőben címmel, amelyben sztárszínészek szerepeltek (Kállai Ferenc, Őze Lajos, Pécsi Ildikó, Tomanek Nándor, Major Tamás, Körmendi János), a fiatal művészt (Kicsi Dánielt) Juraj Durdiak pozsonyi színész alakította. A filmhős lakást kap az államtól egy lakótelepen, és a lakók jobban szeretik a csendet, mint „a klimpírozást”.

A gyerek Kocsis játéka

A csodagyerekként feltűnő művész 1980-ban hagyta maga mögött újpalotai lakását. A Nyírpalota úti konfliktusok a lakókkal annyira azért nem törték meg a pályáját. Ezt igazolja fényes karrierje.

A 2016-ban elhunyt karmester, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus zenekar főzeneigazgatójának emléktábláját Nagy Gábor Mihály készítette, s Hajdu László akkori polgármester avatta 2017-ben. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. február 17. – A nyitóképen a művész 1988-ban a Zeneakadémián)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.