Kisváros a nagyvárosban

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az újpalotai lakótelep alapkövét fél évszázada tették le, ennek alkalmából az Együtt Újpalotáért Egyesület és a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesület közösen szervezett beszélgetéssorozatot, melynek első részét augusztus 29-én tartották az Újpalotai Szabad­idő Központban.

A zsúfolásig telt teremben a korabeli filmhíradók megtekintése után a programsorozat fővédnöke, Németh Angéla polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, a szervező egyesületek vezetői, Tóth Veronika és Bringye János mellett többen megjelentek a tíz évvel ezelőtti ünnepség résztvevői közül is. Az első alkalommal a beköltözésről volt szó, és Gugyella János volt az egyik meghívott, aki az első újpalotai ház első lakója volt, és a mai napig ott élnek feleségével abban a lakásban. Nemcsak a beköltözésről mesélt, hanem személyes sorsán keresztül a korabeli lakásviszonyokról, hogy Budapesten szinte lehetetlen volt lakáshoz jutni a fiataloknak, az ő családjuk három generációja is egy komfort nélküli szoba-konyhás lakásban élt, mielőtt Újpalotára költözhettek.

A másik meghívott Varsányi Gyula, a Népszabadság egykori újságírója 1990-ig lakott a lakótelepen, ő az első újpalotai civil szervezet megalakulásában vett részt, melynek létrejöttét először botrányos módon megpróbálta megakadályozni a helyi pártbizottság. Eleinte lakóhelypártoló egyesületben gondolkoztak, de végül az Újpalotaiak Baráti Köre néven kulturális egyesületként működtek, ők adták ki például a Toronyhír című lapot is.

Az érdekes történeteket kiegészítették a közönség soraiban ülők is, majd kinyitották a nemrégiben megtalált, az alapkő elhelyezésekor elásott időkapszulát. Sajnos a benne levő tárgyakat nem kímélte az idő és a nedvesség, a korabeli újságok, az Újpalota alapító okirata és rendezési terve melletti pénzjegyek is átvizesedtek a földben. Az időkapszulát hamarosan újra visszateszik, kiegészítve a jelenből származó emlékekkel, melyhez várják az újpalotaiak ötleteit vagy akár személyesen felajánlott tárgyait is a Szabadidő Központ portáján (Zsókavár utca 15.) szeptember 6-ig.

A beszélgetéssorozat következő alkalmával, szeptember 12-én este 6 órakor ezeket is behelyezik a dobozba.

Comments are closed.