Kiss Zsófia, a XV TV főszerkesztője kapta idén a Csengery-díjat

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Fővárosi Közgyűlés minden évben azoknak a szakembereknek ítéli oda a Csengery-díjat, akik magas színvonalon művelik az újságírás mesterségét, hiteles és objektív tájékoztatást nyújtanak.  A sajtódíj névadója Csengery Antal, az 1848-49-es szabadságharc hőse, a Pesti Hírlap főszerkesztője, a díjat ezért minden évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én adja át Budapest főpolgármestere.

Csengery-díjat kapott Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője minden hatalomnak sok kellemetlenséget okozó, fáradhatatlan oknyomozói újságírói munkájáért, a szerkesztőségi tulajdonban álló média közösségi finanszírozásának meghonosításáért.

Szintén díjban részesült Kiss Zsófia, a XV TV főszerkesztője a XV. kerületet érintő hírekről, információkról hitelesen, tárgyilagosan és magas színvonalon nyújtott tájékoztatás érdekében folytatott kiemelkedő munkájáért.

„Amióta a kerületi televíziónál dolgozom, kollégáimmal együtt arra törekedtem, hogy hitelesen tájékoztassam a közvéleményt a történésekről. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezt mások is észre vették, és értékelték. De fontos megjegyeznem, nem tarthatnék itt, ha nem lett volna mindig mögöttem egy erős stáb. Lehet, hogy a plakettre az én nevem lett írva, de ez az elismerés mindannyiunk közös díja” – mondta Kiss Zsófia.

A díjátadó ünnepségen részt vett Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester, aki személyesen terjesztette fel Kiss Zsófiát erre az elismerésre. „Nagy öröm, hogy egy kerületi újságíró megkaphatta ezt a díjat, mert ez a kerület hírnevét is öregbíti. A Csengery-díjak odaítélésénél a kerületi sajtók eddig háttérben voltak, ezért is nagy szó, hogy egy XV. kerületi szakember kiérdemelte ezt az elismerést.”

Szalóczy Pál rádió- és tévébemondó, Kazinczy-díjas előadóművész közlekedési utastájékoztatásban egyedi orgánuma révén évtizedek óta betöltött különleges szerepéért, hírolvasói tevékenységéért vehette át az elismerést.

„Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs … Vagy van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?” – idézte Petőfi Sándor naplójegyzetéből a főpolgármester. „A mai díjátadás ürügyén arról szeretnék beszélni, hogy még mindig elég sok az együgyű, és hogy mi nem lehetünk azok:  A sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a befogadás szabadságáról is. Arról, hogy adott-e mindenki számára a jog, hogy hozzájusson az életét befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen. Amikor tehát mi és most újra arra kényszerülünk, hogy a sajtó szabadságát kérjük számon a hatalmon, akkor már nem csak az újságírók szabadságáról, de a befogadó, az olvasó, a hallgató, a néző szabadságáért kell megküzdenünk” – fogalmazott a díjátadón Karácsony Gergely.

KÉPEK: Csokonai15

Comments are closed.