Kint vagy bent?

Miután csak június közepe van, és máris túl vagyunk az idei nyár első hőhullámán, érdemes megvizsgálni, hogy extrém melegben hol és mikor sportoljunk. Bár a nyári melegben való sportolásnak előnyei is vannak, hiszen ilyenkor gyorsabban ég a zsír és fokozottabb a méregtelenítés, az edzéseket inkább légkondicionált teremben, semmint a szabadban tartsuk – ajánlja Szakács Olivér fitneszedző.
Abban az esetben, ha valaki mindenáron ragaszkodik hozzá, lehet a szabadban edzeni, de csak és kizárólag a kora reggeli vagy késő esti órákban, és lehetőség szerint árnyékban.

illusztráció

illusztráció

A kánikulában edzőknek néhány dolgot tudomásul kell venniük, és be is kell tartaniuk ahhoz, hogy ne legyen nagy baj, azaz ne száradjon ki a szervezet, elkerüljük a hő­gutát, vagy ne vezessen rosszulléthez az edzés.
Az első és legfontosabb: nagy melegben csökken a teljesítmény, ezért az intenzitást csak nagyon óvatosan, fokozatosan szabad növelni, és a szokottnál hosszabb pihenőidőket tartani. Legalább ennyire fontos a szervezet optimális működéséhez feltétlenül szükséges ásványi sókat is tartalmazó sportital fogyasztása, valamint együnk sok gyümölcs- és zöldségfélét – hívja fel a figyelmet a szakember.
Szakács Olivér szerint érdemes délutánonként egy rövid, fél-egy órás regeneráló alvást is beiktatni.

Comments are closed.