Ki ölte meg Barta Tamást?

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A 33 éves sztárgitáros, Barta Tamás élete álmát valósította meg 1974-ben, amikor a szabadságtól eltiltott Budapestről Kaliforniába költözött. Méghozzá úgy, hogy az LGT isteni zenészeként – az Ő még csak 14 és a Royal blues fűződött itthon a nevéhez – az amerikai turné közben eldöntötte, disszidál, nem jön vissza Presserékkel Magyarországra. Aztán nyolc év múlva holtan találják háza kertjének medencéjében, két lövés végzett vele. Az amerikai nyomozás meglepő módon öngyilkosságot jelöl, amiben azóta mindenki erősen kételkedik.

Eredeti felvételek a klipben

Nagy sztori a Bartáé, halála óta nem csitul a kérdés, hogy vajon a „magyar” maffia ölette-e meg, mert nem nézte jó szemmel, hogy az új fiú beszállt a papír-írószer üzletbe, vagy pedig az történt, hogy nem fizetett a kábítószerért, s a terjesztő végzett vele.

Hajdú Eszter (forrás: neokohn.hu)

Hajdú Eszter éveken át forgatta Siess haza, vár a mama című dokumentumfilmjét, egy családi szál vezette Barta életének és halálának vizsgálatához. Barta édesanyja ugyanis az ő anyja felügyelete mellett pesti lakásukban töltötte öreg napjait, s a holokauszt-túlélő anya egyetlen gyermekével, a külföldre szakadt zenésszel afféle audiobeszélgetéseket folytatott. Felvették kazettákra a „leveleket”, s azokat valaki kicsempészte az országból. Jött rá a válasz Tamástól, amelyet a megkeseredett életű anya fájó szívvel hallgatott. Ezeket a kazettákat találták meg a pincében Edit (Barta anyja) halála után. Huszonnégy darab 60 vagy 90 perces kazetta rejtette anya és fia titkos kapcsolatát; Hajdú Eszter ezekre alapozva forgatta dokumentumfilmjét. Melyről azt gondolhattuk, bomba lesz, amikor bemutatják.

Az lett (volna). Nem csak azért, mert máig nem tudjuk Barta halálára a pontos választ, hanem azért is, mert a filmben megszólaló régi barát – akinek fegyverével megölték a zenészt, s a pisztolyon megtalálták a tulajdonos ujjnyomatát is – meggondolta, amit a filmben elmondott. Ki akarta és máig ki akarja az elmondottakat vetetni, ezért bírósághoz fordult. Bíróságra került az ügy, a filmet éveken át nem lehetett megnézni.
Most felcsillant a remény, mert a Kúria úgy döntött, a film ideiglenesen forgalmazható, a nagyközönség elé lehet tárni a Barta-sztorit. A jogi processzusnak azonban még nincs vége. Ha a Kúria jóváhagyja a másodfokú bíróság azon döntését, hogy a film mégsem vetíthető, megint hoppon maradunk.

74-ben Amerikában

Ha valaki ki szeretné használni az időt, most megnézheti a filmet itt. Nem ingyen persze, 5 dollár nyolcvan centet (durván 2 ezer forintot) kell fizetni érte. Ez ugyan távoltarthatja a notórius potyázókat, de nem akkora összeg, hogy ne lehetne leszurkolni.

A régi LGT-rajongók minden bizonnyal eltűnődnek rajta, megér-e nekik egykori bálványuk közel hat dollárt 2021-ben. A film úgyis be fog futni, mert – a kazettáknak köszönhetően – ennél eredetibb opuszt ebben a műfajban mostanában nem készítettek. És várható a folytatás, amely azután készül el, hogy a producer kikéri a rendőrségtől a korabeli dokumentumokat.

És akkor megtudhatjuk végre, mi történt 1982-ben Barta Tamással, aki épp házasodni készült. S fény derülhet arra is, miért tűnik képtelenségnek az a megállapítás, amelyet a halál okaként az aktákra írtak: öngyilkosság.
(Periszkóp Palotán, Rab László, 2021. szeptember 30. – nyitókép: ugytudjuk.hu)

*

Reggel, ha elmész…

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.