Kérhető december közepéig a méhnyakrák megelőzését szolgáló vakcina

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Még igényelhető december 16-ig a méhnyakrák megelőzését szolgáló vakcina; a térítésmentes védőoltásra azok a lányok jogosultak, akik a 7. osztályba járnak – tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A 2016/2017-es tanévben a szülői nyilatkozatok 99 százaléka visszaérkezett az iskolavédőnőkhöz, a december 5-i adatok szerint a negyvenöt ezer jogosult 7. osztályos leány közül több mint harminchárom ezer (75,2 százalék) kérte a védőoltás beadását. Összességében az iskolai kampányoltás keretében már százezer lánygyermek kapott HPV-elleni védőoltást.
Az ÁNTSZ emlékeztetett, hogy 2014 szeptemberétől vezették be a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek számára a humán papilloma vírus (HPV) elleni kampányoltást, amit így igényelve térítésmentesen kapnak a lányok.
A védettséghez két oltás szükséges, hat hónap különbséggel. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében.
Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, évente közel 400 nő veszti életét ebben a megbetegedésben.

Comments are closed.