Képesebbek lesznek a külső kerületek is

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Pro Urbe díjat kapott novemberben a tízéves Fortepan. Az archív képgyűjtemény, melynek immáron százezres a fotókészlete, nem kap közpénz-támogatást, magánszemélyek adományaiból működtetik. Most a jubileum alkalmából a Fortepan 23 olyan fotót tett közzé, amelyek a 23 kerület életét reprezentálják.

Így került elő az a XV. kerületi, 1974-ben Újpalotán készült felvétel, mely egy görbehátú Wartburgot ábrázol, mögötte a frissen épült lakótelep házai magasodnak. A 15400 lakás 1969 és 1976 között épült.

A képet Bojár Sándor Balázs Béla-díjas fotós (1914–2000) készítette, aki 1932-ben tette le a mestervizsgát. Bojár fotóriporterként dolgozott az Esti Kurírnál, majd 1939-től a Színházi Magazin alkalmazta. A háború után a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának fogalmazója volt ’48-ig, de aztán újra sajtófotós lett.

A kép, amellyel a Fortepan most “meglepte” a XV. kerületet, feltehetőleg az Autó-Motor számára készült, ahol 1966 és 88 között dolgozott – írta a 24.hu. Daruk, félkész házak, csenevész fák láthatók az 1974-ben készült képen, amibe belelóg egy régebbi típusú Wartburg is.

A Fortepan felhívást is közzétett, várják a képadományokat a külső kerületekből, mert jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy jóval több a kép a belvárosból és a belső kerületekből, mint az 1950 óta több nagyobb térség összevonásával létrehozott “új” peremkerületekből.

A 23 kerületi képet egy margitszigeti fotóval fejelték meg, éspedig azért, mert ez a városrész ma már nem tartozik egyik kerülethez sem.

Cirkuszi előadáson (Hámori Gyula, Fortepan)

A szomszédos kerület (Zugló) “meglepetése” 1955-ben készült a régi, bádogból épült, sok évtizede szolgáló nagycirkusz épületében teltházas előadáson. A közönség a cirkuszi produkciót nézi, mögötte ott a reklám: „Telefonáljon röviden! Ezzel is javul a telefonszolgálat.” A képet Hámori Gyula (1913–1977) készítette, akinek már láthatók a Fortepanon az esküvői fotói. (PP, Rab László, 2020. november 22.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.