Júniusban figyeljünk a bőrünkre!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kerületi egészségügyi szűrőprogramban anyajegy- és bőrdaganatszűrés lesz júniusban. Dr. Wallner Éva, a programot koordináló főorvos ezt azzal indokolta, hogy a bőrrák komoly veszélyeket hordozó és sokakat érintő betegségfajta, aminek esetében hatványozottan fontos a megelőzés vagy a mielőbbi felfedezés.

Az Észak-Pesti Kórház területén működő bőrgyógyászati szakrendelés várótermében általában egy tűt is nehéz leejteni, annyian vannak. A hét minden napján rendelő dr. Gomba Beátának azonban maradt arra kapacitása, hogy június hónapban hétfőn – szerdán – csütörtökön és pénteken reggel 10 és 12 óra között elvégezze a szűréseket.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Az anyajegy- és a bőrdaganat szűrése mindenki számára ajánlott – mondta a szakorvos. – A napérzékeny bőrtípusúaknak, a sok anyajeggyel rendelkezőknek és azoknak, akiknek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés különösen fontos, hogy időnként megnézessék magukat.

Az úgynevezett festékes bőrdaganat esetében elegendő egyszeri sebészi beavatkozás, és szinte garantált a gyógyulás. A melanómaként ismert rosszindulatú daganat is jól kezelhető, ha időben felfedezik. Magyarországon a bőrtumorok száma az elmúlt tíz évben megkétszereződött, ezért is fontos a szűrővizsgálaton való részvétel.

Fontos tudnivaló a bőrgyógyászati szűréssel kapcsolatban, hogy a vizsgálat nem igényel beutalót, de időpontot mindenképpen kérni kell rá. Erre pedig telefonon, az 06 1 506 0178-as számon vagy a Rákos úti szakrendelő betegirányításán van lehetőség.

Comments are closed.