Jubileumi nyitórendezvény

Számos kulturális programmal, kiállítással, könyvkiadással és csokis meglepetéssel készülnek a közművelődési szakemberek a Csokonai Művelődési Központ (Csoki) 60. évfordulója alkalmából. A jubileumi sorozat nyitórendezvényét lapzártánkkal egy időben tartották, azonban így is megannyi érdekességről számolt be Polyák Edit, a művelődési központ szervezője.

Gyulai Líviusz megnyitóbeszéde/Fotó: XV Média, Vargosz

Gyulai Líviusz megnyitóbeszéde/Fotó: XV Média, Vargosz

– Palota csak egy van, de a Csoki 60!, ezzel a szlogennel kezdődik az Eötvös utcai intézményünk születésnapi ünnepsége, amely nemcsak műsorokban gazdag, hanem az épület újjászületésének is fontos dátuma. A megszépült fogadótér és az új Palota Galéria avatásán László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő és Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, díszpolgárunk mondott köszöntőbeszédet.
– Milyen programoknak ad otthont az új galéria?
– Először Faltisz Alexandra ­IBBY-díjas grafikusművész, illusztrátor kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők október 4-ig. A helytörténeti írások kedvelőinek örömére itt ismertettük a városrész hírnevét öregbítő képző- és iparművészeket bemutató albumot a Kincsőr2-őt, valamint a pestújhelyi emlékfasorról készült Család-fáink 1. kötet is. A Brillantin együttes pedig örökzöld slágerek dallamaival tette még feledhetetlenebbé az ünneplést.
– Mit kínálnak ez alkalomból a fia­tal generációnak?
– A kerületi iskolák csapatait idén is az Él nemzet e hazán című magyar történelmi és művelődéstörténeti játékunkra invitáltuk. Az előző évek hagyományainak megfelelően továbbra is az élményszerű feladatokra helyezzük a hangsúlyt, amelyeket jubileumi kérdésekkel tarkítunk. A tanulók az egész tan­éven át tartó, sokfordulós vetélkedő során lovagi játékon is részt vesznek, ezenkívül kirándulásokon ismerkedhetnek meg a magyar történelem jelentős alak­jaival.

Comments are closed.