Jövő héttől nem mindig lesz elég a B kategóriás jogosítvány

Egy uniós irányelv miatt május 21-től szakhatósági engedély is kell a jogosítvány mellé, ha valaki furgonnal vagy kisteherautóval végez árufuvarozási szolgáltatást.

A változás lényege, hogy a szakhatósági engedély minden olyan esetben kell, amikor a kisteherautó megengedett össztömege meghaladja a 2,5 tonnát. Ez eddig 3,5 tonna volt – írta az utdij.hu.

Fontos azonban, hogy ez a kötelezettség továbbra sem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek a saját termékeiket szállítják, mint a gyártó-termelő vállalkozások, őstermelők, építőipari vállalkozások, kivitelezők. Az ő esetükben továbbra is csak 7,5 tonna határ felett kell áruszállítási igazolvány.

A szakhatósági engedély egyfajta iparengedélynek számít, vagyis nem személyre, illetve autóra vonatkozik csak, hanem a vállalkozás egészére. Csak így végezhetnek belföldi, illetve nemzetközi áruszállítást.

Csak az a vállalkozás kaphatja meg az újfajta engedélyt, amelynek nem volt a tisztességes piaci magatartást érintő előélete, mint például fizetésképtelenség vagy bevont hatósági igazolványok.

Előírás lesz az is, hogy az érintett vállalkozásoknak vagyoni biztosítékról is gondoskodniuk kell. Emellett pedig szakmai irányítót is kell alkalmazni, az autó üzembentartóját pedig legalább az autó egyik oldalán fel kell tüntetni.

Comments are closed.