Jelentősen drágulhat a müzli és a töltött tészta

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kormány szerint egészségtelen, ezért plusz adót vetnek ki rájuk. A tervek szerint a jövőben az ÁFA mellett csipszadót is fizetni kell a termékek után.

A Szabad Európa számolt be róla elsőként, hogy július elsejétől a müzli, a gabonapehely és például a spenótos tészta után is népegészségügyi termékadót, közismert nevén, csipszadót kell fizetni. Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere a portálnak a részletekről elmondta: a jövőben a cukortartalom miatt adóztatott termékek esetében már nem számít a cukor mennyisége. Eddig az adófizetési kötelezettséget ahhoz kötötték, mostantól viszont minden, hozzáadott cukrot tartalmazó termékre kiterjesztik az adózást. A szakértő hozzátette, hogy a határértéket meg nem haladó cukortartalmú termékek a normál adómértéknél alacsonyabb kulccsal adóznak.

Nemcsak a müzli és a gabonapehely, valamint a töltött tészták után kell csipszadót fizetni, de a kandírozott gyümölcsök és a gyümölcspépek esetében is. Egy importőr a portálnak azt mondta, hogy ez nagyértékű áremelést hoz majd az üzletekben, mert vagy a gyártónak (magyar termék esetén), vagy az importőrnek kell megfizetnie az adót, amit biztosan beépítenek az árakba.

Comments are closed.