Itt vannak a számok, ennyibe kerül a rezsi augusztustól

Németh Szilárd reggel ismertette azokat az árakat, amelyeket az átlagfogyasztás felett kell fizetni a lakosságnak. Aki többet fogyaszt, az az eddigi összeg többszörösét fizetheti.

A rezsicsökkentés fenntartásért felelős kormánybiztos Tusnádfürdőn ismertette az új díjszabást, amely augusztustól lesz érvényes. Elmondása szerint az átlagfogyasztás felett sem a versenypiaci árat kell fizetni, hanem egy úgynevezett lakossági piaci árat, ami alacsonyabb a tényleges piacitól.

Így alakulnak az árak.

Villamosenergia:

  • A villamosenergia esetében: 2523kWh/év, vagyis a már ismert 210,25 kWh/hónap fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes díjszabás.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely – szerinte – 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.
  • Egy új kedvezményt is bejelentettek, a társasházaknak: ismertetése szerint a társasházaknál egy mérő van, ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Németh Szilárd szerint a versenypiaci ár 268 forint lenne az áram, és 1020 forint a gáz esetében. Az árakat negyedévente felülvizsgálják.

Fontos azonban, hogy Németh Szilád tájékoztatójából és a kormányrendeletből sem derült ki, hogy ezek az árak bruttó, vagy nettó árak-e. Egyedül a 36 forintról lehet tudni, hogy az bruttó, vagyis ténylegesen annyit is kell fizetni egységnyi áramért. Amennyiben ezek nettó értékek, akkor ahhoz még hozzá kell számolni a különféle, általában rendszerhasználati díjakat, valamint az egészet fel kell szorozni az áfával is.

Comments are closed.