Ismét várják a véradókat

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Önkéntes véradást szerveznek június 9-én a Pólus Centerben, néhány nappal a Véradók Világnapja előtt. Egy véradó akár három életet is megmenthet.

Június 9-én, csütörtökön, 11:00-18:00 óra között várják az önkéntes véradókat a Pólus Centerben az Adidas bolttal szemben.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy aki vért ad, életet ad.

Fontos tudnivalók:

  • minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév szükséges
  • regisztrációhoz személyi igazolvány (lakcímkártya) és a TAJ kártya kötelező
  • előtte étkezni, és sok folyadékot kell fogyasztani!
  • a gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről (gyógyszertől, betegségtől függően)

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint ugyanis a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 ezer véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, illetve számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia – áll a Szolgálat tájékoztatójában.

A véradáskor levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

Mi a vér szerepe?

A vér az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme. Legfontosabb feladata az oxigén, a szén-dioxid, a tápanyagok, salakanyagok, hormonok szállítása, valamint fontos szerepet játszik a szervezet hőháztartásában és a kórokozók elleni védelemben. Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből körülbelül fél liter tartalék, amely szükség esetén mobilizálható.

Vércsoportok

Az ABO vércsoportrendszer alapján 4 féle vércsoportot különböztetnek meg: A, B, AB, O. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s, míg a legritkább az AB-s. Ez nem mindenhol van így, például Amerikában a leggyakoribb vércsoport a 0-s. Az ABO vércsoportokat Karl Landsteiner fedezte fel 1901-ben. Ezt megelőzően nagy kérdés volt az orvostudomány számára, hogy a vérátömlesztés miért menti meg valaki életét, más pedig miért hal bele. A vérátömlesztés szempontjából az ABO vércsoport rendszer után az RhD vércsoport a legfontosabb. Ha a vér tartalmaz RhD antigéneket, akkor RhD-pozitív vércsoportról, ha nem tartalmaz, akkor kor RhD-negatív vércsoportról van szó. Magyarországon a vérellátás közben szakmai követelmény, hogy lehetőség szerint minden beteg a saját vércsoportjának megfelelő vért kapjon. Az esetek többségében elegendő az ABO és az RhD vércsoportok egyezősége, azonban speciális esetekben további egyezőség is szükséges lehet. Amennyiben szakmai, vagy vérgazdálkodási okból nincs lehetőség a csoport azonos vér adására, akkor lehet eltérő vércsoportú vérkészítmény felhasználása, szigorúan a kompatibilitási szabályok figyelembevételével.

Hány embert menthet meg egy véradással?

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítunk elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: „Adj vért és ments meg három életet!”

Comments are closed.