Ismét nemzetiségi fesztivál volt a kerületben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Szeptember 9-én nemzetiségektől volt hangos a Bányász park. A kerületi nemzetiségi önkormányzatok ugyanis szerették volna feleleveníteni azt a régi hagyományt, hogy egy szabadtéri rendezvény keretében mutatkozzanak be egymásnak és az érdeklődőknek.

Palotai Dóra nemzetiségi referens elmondta, ezt az igényt az önkormányzat is támogatta, és az egyik nemzetiségi testvérváros, a horvát Donji Kraljevec is elfogadta a szervezők meghívását.

Régóta együtt, egymás mellett élünk a Kárpát-medencében – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester a fesztivált megnyitó ünnepi beszédében -, megannyi nemzetiséghez tartozó állampolgárként. S bár a nagypolitika az elmúlt századokban sajnos sok kollektív sérelmet, személyes fájdalmat és veszteséget okozott az itt élőknek, az egyes embereknek és családoknak, a mindennapokban valójában mindig is egymásra voltunk, ahogyan ma is egymásra vagyunk és holnap is egymásra leszünk utalva. Szomszédokként és barátokként valamennyien a békés együttélésben, egymás kölcsönös tiszteletében, megértésében vagyunk érdekeltek. Csak ez szolgálja a kisebb és nagyobb nemzetek és a helyi, lokálpatrióta kisközösségek érdekeit.

A szeptember 9-i fesztiválon mind a nyolc kerületi nemzetiség bemutatkozott. A színpadon egymást váltották a bolgár, a görög, az örmény, a horvát, a német, a szerb, a szlovák és cigány együttesek, énekesek, míg a Bányász parkban felállított nemzetiségi sátrakban tradicionális ételeket és italokat lehetett kóstolni.

 

Fotó: Gordon Eszter/Csokonai15

Comments are closed.