Illatmámorban a Szentmihályi úton

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Gábor Gábriel nem hallgatott a kétkedőkre, az álmát megvalósítva ma már Franciaországban készít parfümöket, amiket a XV. kerületi Niche Galleryben meg is vásárolhatunk. 

A békéscsabai származású Gábor Gábrielt Magyarországon többen, többször próbálták „észhez téríteni”, mondván, parfümőrré válnia nagyjából annyi esélye van, mint egy űrhajósnak vágyó kisgyermeknek egyszer kijutni az űrbe. Ő azonban nem engedte, hogy belemásszanak a fejébe ezek a hangok, és mivel jobb lehetőség nem volt terve megvalósítására, luxusmarketing mellékszakirányon tanulva próbálta megvetni a lábát a parfümipar ingoványos talaján. Kezdő lépésként így jutott be a Diorhoz, majd miután 2008-ban lediplomázott, Franciaországba költözött, hogy a Côte d’Azurön fekvő Grasse-ban, a francia parfümkészítés bölcsőjében folytassa tanulmányait, és itt is szerzett diplomát.

Sok parfümőr évtizedekig megelégszik azzal, hogy más cégeknek készít illatokat, ő azonban mindig is saját márkáról álmodott, amely Parfums de Gabor néven valósult meg. Első illatát, a Darlingot 2016-ban a Miami World Perfumery Congress 2016-ban a tíz legjobb szantálfaalkotás közé választotta. Ezt a parfümöt végső formájában 2019-ben dobta piacra, majd követte a Genders és a Leather Forever. A pandémia miatt nem volt lehetősége ezeket bemutatni a nagyközönségnek, most viszont – Budapestre két év után először hazalátogatva – két új illatával, a Stardust Muskkal és a Geisha Divával együtt beszélt róluk a Cherry Garden közönségének.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Minden alkotásában van valamilyen magyar szál – a Stardust Musk fejillatát például a Szentes és Csongrád közötti dohányültetvények ihlették –, és ezen a jövőben sem kíván változtatni. A Geisha Diva koncepciója ezzel együtt Japánhoz kötődik. A parfüm személyiségét egy roppant harmonikus, hipnotikusan selymes, fehérvirágosan pézsmás és balzsamos ámbrás kompozíció adja. Két új parfümjében megtalálható a „hosszan tartó erotikus francia érintés” nevű illatjegy, amely az elmondása szerint egy francia alapanyagokból álló titkos illatakkord, amely még tartósabbá teszi a parfümöt.

A november 4-én  tartott parfümbemutatón élvezetes előadás után az est főszereplője megválaszolt néhány kifejezetten érdekes kérdést, kisorsolta három ajándékcsomagját a résztvevők között, majd a vendégek kötetlen beszélgetés során is faggathatták a külföldön már nagy elismertségnek örvendő, itthon még kevésbé ismert Gábor Gábrielt. Ha a története önmagában nem lenne elég inspiráló, jó tudni, hogy a világjárvány lecsengése után szeretne parfümtréningeket tartani, amelyekre várja a leendő magyar orrokat is.

A De Gabor parfümház illatai Magyarországon kizárólag a Cherry Gardenben, valamint a 15. kerületben, a Szentmihályi út 171. alatt található Niche Galleryben kaphatók.

Comments are closed.