Ikrek mellé segítséget kérhetnek a szülők   

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Cserdiné Németh Angéla polgármester a Képviselő-testület mai ülésén hosszan sorolta, mennyit költöttek tavaly utakra, parkolókra, zöldterületek felújítására.

A testület ezúttal egyebek mellett jóváhagyta a tavalyi költségvetésről szóló előterjesztést. A számok tanulsága szerint 2022-ben Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán az önkormányzat csak felújításra több, mint 2 milliárd forintot költött, beruházásokra pedig közel 850 milliót. És ezzel közel sem teljes a kép. Eközben az energiaköltségek az egekig nőtek, a szolidaritási adónak nevezett kormányzati sarc pedig a 2019-es 528 millióról 2022-re 1 milliárd 494 millió forintra emelkedett.

Jó hír, hogy ezentúl segítséget kérhetnek azok a szülők, akik 3 év alatti ikergyermekeiket betegségük vagy egyéb ok miatt nem tudják maguk ellátni. Az Egyesített Bölcsődék gondozói adott esetben rendelkezésükre fognak állni, miután a Képviselő-testület módosította a XV. kerületi bölcsődék Szervezeti és Működési Szabályzatát. Mostantól napközbeni, otthoni segítséget 12 hónapos korig kérhetnek a szülők. Az ehhez szükséges „Kérelem napközbeni gyermekfelügyeletre” nyomtatvány az Egyesített Bölcsődék honlapján található. A szolgáltatás díját önkormányzati rendelet szabályozza.

A bölcsődei szolgáltatásokat továbbra is igénybe vehetik azok a szülők, akik egyébként otthon vannak a kisgyermekeikkel. Térítés ellenében akár néhány órára is kérhetik, hogy vigyázzanak a gyermekükre a Szivárvány Bölcsődében, illetve a Százholdas Pagony Bölcsődében. Előbbiben kedden, szerdán, csütörtökön 9.30-tól 11.30-ig a játszócsoportban a szülőkkel vagy hozzátartozókkal együtt fogadják a kicsiket. Akit néhány órára vagy egész napra a nevelőkre bíznak, annak a pontos adatain kívül azt is rögzítik, hogy kinek adható ki, és sürgős esetben kit és hol lehet értesíteni.

CT vizsgálatokat ugyan 2020 óta végeznek a szakrendelőben, ám a központ működtetéséhez azóta sem kap pénzt a kerület az államtól. A Képviselő-testület ezért úgy határozott, ismét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) fordul támogatásért. Ezt korábban már kétszer megtették, ám az ügyben illetékes Többletkapacitás-Befogadási Bizottság a kérelmet máig nem bírálta el. Az önkormányzat jelenleg évente egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a CT diagnosztikai vizsgálatot az itt lakók részére. Amennyiben az NEAK kedvező döntést hoz, más fővárosi kerületek lakói is igénybe vehetik majd a szolgáltatást.

Elkészült a XV. kerület klímastratégiája, amelyben neves szakemberek 2033-ig vázolták fel a teendőket. Erre azért volt szükség, mert mint a most elfogadott előterjesztésben is figyelmeztetnek: az éghajlatváltozás korunk egyik legjelentősebb kihívása, amely alapvetően befolyásolja életünket. A stratégia célja egyebek mellett az, hogy a klímaváltozás veszélyeit helyben is segítsen csökkenteni. Miután kiderült, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő épületek többsége energetikailag elavult, a klímastratégia mellett ezek korszerűsítésére is javaslatot tettek a szakemberek.

Miután a fideszesek rendre számonkérik a kerület vezetésétől, hogy miért nem nyitják újra a tavaly szeptember 19-e óta zárva tartó Tanuszodát, Csardiné Németh Angéla polgármester írásban tájékoztatta a testületet az indokokról. Ebből kiderül, hogy a kerületi óvodások számára ingyenes volt az úszásoktatás, az iskolák fizettek a szolgáltatásért. A helyi sportszervezetek önköltségi áron használhatták az intézményt, a maradék időben pedig külső szervezetek, piaci áron bérelhették az uszodát. Az újra nyitás több, mint 200 millió forintot emésztene, felújításra pedig újabb170 milliót kellene költeni. Megkérdezték az iskolákat, óvodákat, valamint az uszoda korábbi bérlőit, igényt tartanának-e a jövőben is erre a szolgáltatásra. Kiderült, hogy az uszoda kapacitását legtöbb 63 százalékban lehetne kihasználni, így az újra megnyitásnak egyelőre nincs értelme.

Napirend előtt a polgármester tájékoztatta a Képviselő-testületet a Meixner Iskola ügyéről. A Magyarországon egyedülálló módszer alapján oktató intézménynek ugyan nem az önkormányzat a fenntartója, csupán az épület tulajdonosa, ennek ellenére évente több, mint 15 millió forinttal támogatja azt. Sőt, a kerület kötelezettséget vállalt arra, hogy az ingatlan bérleti díját minden évben felújításra, karbantartásra fordítja. Az iskolát működtető alapítvány azonban a magas energiaárak miatt lehetetlen helyzetbe került, ezért megkeresték a Magyar Pünkösdi Egyházat, hogy legyen a Meixner fenntartója. Egy tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében, amennyiben az egyház átvette az iskolát, az ingatlant ingyen elvehetik az önkormányzattól. A fenntartóváltás azonban máig nem történt meg, az egyház mégis követeli az épületet, ami törvénytelen. A testületi ülésen a Meixner Alapítvány képviselői is szót kaptak, ám az általuk kért szándéknyilatkozat sem lenne jogszerű. Cserdiné Németh Angéla visszautasított minden nyomásgyakorlást, illetve, hogy azt a látszatot kelték, az iskola jövője az önkormányzaton múlik.

Ahogy március óta minden alkalommal, úgy ezúttal is a polgármester átadta a Hónap rendőre címet, amit most Jónás József Róbert rendőrszázados kapott.

 

          Felújítások a helyiek igényei szerint

Megnyugtató, hogy a tavaly tervezett felújításokat el tudták végezni. Ezt már a testületi ülést követő sajtótájékoztatón fogalmazta meg Tóth Imre alpolgármester. A Mindenki a Tizenötödikért frakció vezetője arról beszélt, hogy a játszóterek, zöldfelületek a helyiek igényeire figyelve változtak. Pályáztak is, feltéve, hogy az önkormányzat ki tudta fizetni a szükséges önrészt, ami a kormányzati elvonások, a magas energiaárak idején nem olyan egyszerű. Az önkormányzat mindezek ellenére örülne, ha minél több pályázatot nyerne. Változtatnunk kell a szemléletünkön, a magatartásunkon, mert már helyben is nagy a baj – hangsúlyozta a tájékoztatón az új klímastratégia kidolgozásáért felelős dr.Matlák Gábor alpolgármester. Bodó Miklós, a 3-as választókerület képviselője a sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a testület fideszes tagjai a Fő út-Széchenyi tér közötti terület fejlesztésének a tervezését is elutasították.

 

Szöveg: Fazekas Ágnes

Fotó: Csokonai15

 

 

Comments are closed.