Átlagos olvasási idő: 2 perc

Több, a családok életét könnyebbé tevő változás lépett életbe 2014. január 1-jétől. Az MTI híreiből szemezgettünk.

Nyugdíjasok a műzeumban

Nyugdíjasok a kiállításon

A kormány kiterjesztette a családi adókedvezményt. Januártól már nemcsak a 16 százalékos szja-ból, hanem a 10 százalékos nyugdíj- és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból is érvényesíteni lehet a kedvezményt. A kedvezmény összege változatlan, egy vagy két gyermek után gyermekenként és havonta 10 ezer forint, három vagy több gyermek után gyermekenként és havonta 33 ezer forint.

Újabb családtámogatások vehetők igénybe a gyed extra keretében. A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. Bevezették a diplomás gyedet, melynek keretében lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet. A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményben részesülnek.

Január 1-jétől havi 101500 forintra emelkedett a minimálbér összege. Emelkedett a közfoglalkoztatási bér az alap-, a szakképzett és a munkavezetőknél is egyaránt 2,4 százalékkal.

A munka törvénykönyvének legfontosabb változása, hogy eddig az összes szabadság (az alapszabadság, életkor után járó szabadság) egyharmadát lehetett áttolni a következő évre, mostantól azonban csak az életkor szerinti pótszabadságot lehet átvinni. A 25. életévtől jár először pótszabadság, két-három évente nő a pótszabadsági napok száma, maximum 10 nap lehet.

A nyugdíjak emelése sem maradt el 2014-ben, az érintettek 2,4 százalékos emeléssel számolhatnak. Ugyancsak ennyivel emelkedett a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is.

Januártól több mint nettó 5000 forinttal, csaknem nettó 40 ezer forintra nőtt az emelt összegű ápolási díj, és bevezették a kiemelt ápolási díjat, melynek összege mintegy nettó 48 ezer forint lett.

Comments are closed.