Ifjú balerinák tánca

Az Oktatási Hivatal megbízásából a kerületi Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola ötödik alkalommal rendezte meg az országos klasszikusbalettversenyt május 24–25. között.

Balettverseny/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Balettverseny/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Idén az ország 16 iskolájából százhatvanöt gyermek, 48 műsorszámmal, tizenhét balettmester felkészítésével indult a megmérettetésen. Az ifjú balerinák 3 korcsoportban versengtek, egyéni, duett és csoportos kategóriákban. A zsűrit olyan elismert és kitüntetett művészek alkották, mint Juronics Tamás, aki egyben az elnöki tisztet is ellátta a grémiumban, valamint Bombicz Barbara és Lovas Pál.
A verseny színvonalát jellemzi, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Szakály György a rendezvény fővédnöke, az alábbi szavakkal biztatta a versenyzőket és felkészítő tanáraikat: Bátorság. Ez a szó jutott először eszembe, amikor megkaptam a megtisztelő felkérést az V. Országos Klasszikus Balettverseny rendezőitől és a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatójától. Bátrak és elszántak azok, akik energiát, pluszidőt nem sajnálva készülnek az ország nyilvánossága előtti bemutatkozásra, hogy felmérjék, mit tanultak az elmúlt időszakban, mit kell még finomítaniuk, miben jók és min kell változtatniuk.
A versenyen pedig megannyi látványos produkciót láthattak az érdeklődők. Nagy öröm számunkra, hogy a hubays növedékek a II. korcsoport Duett kategóriájában II. díjat nyertek, úgy, hogy az I. díjat a zsűri nem adta ki. Tanáruk, Királyné Szabó Erika tanári különdíjat is kapott.
A legtöbb elismerést az Ékszer Balettiskola növendékei vihették haza, I. és III. korcsoportban megnyerték a versenyt, valamint szólóban szintén első helyezést értek el, ezenkívül felkészítő tanáraik különdíjban is részesültek. Mindemellett több korcsoportban dobogósok, így nem csoda, hogy a legeredményesebb iskola különdíjával is ők büszkélkedhetnek. Renge Györgyi balettmester elmondta: nagyon örülnek a sikereknek, azonban a növendékek nem lazíthatnak, hiszen gőzerővel készülnek az év végi vizsgaelőadásukra.

Comments are closed.