Időskori aktivitás

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Hat ország partnertelepüléseinek részvételével tartották meg az időskori aktivitást elemző konferenciát március 21. és 23. között Újbudán. Prága V. kerülete, Marosvásárhely, Nádszeg, Ustron, Trogír, Ada és Újbuda képviselői nyilatkozatot írtak alá az idősügyi témákban való együttműködésről. A háromnapos tanácskozáson részt vettek azok a hazai önkormányzatok képviselői is, akik csatlakoztak a 60+ programhoz.

Idősügyi konferencia/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Idősügyi konferencia/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kerületünk képviseletében Jobbágy Mária, a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény mentálhigiénikusa, a 60+ program koordinátora vett részt a konferencián és elismerően beszélt a rendezvényről.

– Az előadásokon megismertük az újbudai programok mellett azokat a nemzetközi partnereket is, akikkel Újbuda EU-s pályázatokban sikeresen működik együtt. A nemzetközi kezdeményezések között szerepelt például a Q-Ageing Projekt (Minőségi Idősödés), amelynek része egy olyan térinformatikai rendszert, amely térképen jelzik az időseknek fontos helyeket. Ezen kívül figyelembe veszik az idősebb korosztály igényeit, lehetőségeit a várostervezésnél is. Érdekes ötletnek bizonyult a genovai Memory Garden (Emlékezet Park) és a lengyelországi Ustron komplex egészségügyi központja is – tájékoztatott Jobbágy Mária.

Simocskó István államtitkár/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Simocskó István államtitkár/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár beszédében arra tért ki, hogy felelőtlen az a nemzedék, amelyik nem támaszkodik az idősek tapasztalatára és tudására.

– Megtaláltuk azokat az önkénteseket, akik összefogják a kerület időseit, megteremtve ezzel a barátkozás és a közösségépítés lehetőségét. Újbuda programjait a kormányzat is elismerte, már másodszor nyertük el az Idősbarát Önkormányzat díját – tájékoztatta a résztvevőket Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. Hozzátette: nemzetközi pályázatokon is kamatoztatják tudásukat, és idővel a többi önkormányzatnak is szeretnének továbbadni tapasztalataikat.

A XI. kerületi alpolgármester, Molnár László arról beszélt, hogy csatlakoztak a Senior Capital elnevezésű programhoz is, amely arra irányul, hogy az 50-64 éves korosztályt integrálják a munka világába. Ez a korosztály a munkaerőpiacon jelenleg nem sok eséllyel indul, miközben élet és munkatapasztalatuk jelentős értéket hordoz. Számukra a közeljövőben álláskereső tréningeket, önmenedzsment képzést, informatikai és idegen nyelvi oktatást biztosítanak.

Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt emelte ki, hogy a közösségi programokkal lehet aktivizálni az embereket, és ha az idős emberek a kreatív életet igénylik, az a fiatal generáció számára is pozitív üzenet.

Az együttműködő magyarországi önkormányzatok idén vállalták, hogy közösen népszerűsítik az országban a 60 + programokat. A XV. kerület a generációk tortája ötletével csatlakozik a kezdeményezéshez.

Comments are closed.