Hivatalosan is 130 éves a Leánynevelő

Alapításának 130. évfordulóját ünnepelte a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon, melynek vezetősége az ünnepet a 25. alkalommal megrendezett Ferenczi György Szakmai Napra időzítette.

Az 1890-ben alapított intézmény valójában 2020-ban ünnepelte 130. születésnapját, ám akkor, és azt követően a COVID-járvány megakadályozta az ünnepség megrendezését. Ugyanebben a cipőben járt a Ferenczi György Alapítvány is, amely 2019 óta nem tudta megtartani éves hagyományos szakmai napját. A két elmaradt ünnepi rendezvényt végül idén május 26-án pótolták a Rákospalotai Leánynevelőben, ahova az ország minden részéből érkeztek vendégek.

A jubileumi szakmai nap résztvevőit a házigazda intézmény képviseletében Szim András igazgató köszöntötte, majd levetítették azt a rövid előadást, melyet még a 2020-as növendékek készítettek. Nagy részük ma már nem az intézmény lakója, ezért nem tudták volna élőben bemutatni produkciójukat. A jubileumi konferencia egyik kiemelkedő eseménye a Ferenczi Györgyről készült emlékkötet bemutatója volt. A könyv szerzői között olyan XV. kerületi szakemberek voltak, mint B. Aczél Anna, a Leánynevelő korábbi legendás igazgatója, vagy Hatvani Erzsébet jelenlegi igazgatóhelyettes.

A jubileumi eseményen átadták a Ferenczi György Emlékplaketteket is. Ebből az elismerésből rendezvényenként mindig négyet adnak, így a 25. alkalmon a századik elismerést is kiosztották. Ezt jelképesen a Magyar Gyermekvédelem munkatársai kapták. De két díj kerületi szakembereknek jutott, hisz az egyik idei díjazott Tamási Judit nevelő, az Anyaotthon vezetője, a másik pedig a Balogh házaspár (Balogh Zsolt és Váradi Zita) volt, akik immár évtizedek óta közvetítették és tanították az autentikus roma kultúrát az intézmény növendékeinek.

Comments are closed.