Hatvan évhez, hatvan program

Palota csak egy van, de a Csoki hatvan! Ez a szlogenje annak a programsorozatnak, melyet a Csokonai Művelődési Központ (Csoki) alapításának 60. évfordulója kapcsán szerveznek a kulturális szakemberek. A részletekről Tóth Lajos igazgatót kérdeztük. (A programsorozat nyitórendezvényéről itt olvashatnak.)

Faltisz Alexandra grafikája/Forrás: Faltis Alexandra

Faltisz Alexandra grafikája/Forrás: Faltis Alexandra

– Az Eötvös utcai intézményt hajdanán iparosok építették, 1912-ben a helyi dalárda és a színjátszó társulat kapott helyet az épületben. A háború után a hadkiegészítő parancsnokság vette birtokba a házat. A tanács döntése nyomán 1954-től az épület végérvényesen a közművelődés centruma lett, ekkor kapta a Csokonai Mihály nevet. Vitéz nélkül, mert azt akkoriban nem lehetett.

– A jubileum kapcsán milyen rendezvényekkel készülnek?

– Számos programot, kiállítást, könyvkiadást és „csokis” meglepetést tervezünk. Nemcsak műsorainkkal szeretnénk ünnepelni, hanem egy meg­újult épületet is avatunk. A kiállításkedvelők örömére végre lesz önálló galériánk, a Palota Galéria, és reméljük, az átalakított fogadótér kávéházi hangulatával remek beszélgetéseknek, találkozóknak ad majd otthont.

– A látványos változás mellett mik az első programok?

– Az évad végéig 60 kiemelt programmal várjuk az érdeklődőket a 60 éves Csokonaiba szeptember 20-tól. A születésnapi gálaműsoron, november 16-án azok a művészek lépnek fel, akik az elmúlt években már jártak nálunk, kötődnek hozzánk.
Nagyszabású fotókiállítást is rendezünk, ahol az elmúlt időszak pillanatait elevenítjük fel. Várjuk szeptember 30-ig azokat a fényképeket, melyeket valamelyik programunkon klubtagként vagy látogatóként készítettek vendégeink. A programsorozat első rendezvénye a Palota Galéria avatása lesz Faltisz Alexandra grafikusművész kiállításának megnyitójával, valamint a Kincsőr2 és a Család-Fáink kötetek bemutatásával szeptember 20-án délután 5 órakor.
Részletek a www.csokonaimk.hu weboldalon.

Comments are closed.