„Hát érdemes Magyarországon tanulni?”

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Tüntettek Budapesten a diákok a tanárokért, tízezren vonultak fel a fővárosban az oktatás helyzetének javításáért. Minderre azért került sor, mert nem sikerült a kormánynak megegyeznie a pedagógus-szakszervezetekkel. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint semmilyen előremozdulás nem történt a sztrájktárgyalások során. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára arról beszélt, hogy nem született döntés a béremelésről, a túlórák kifizetéséről és a terhek csökkentéséről sem.

Ezért tüntettek a diákok. Túlterhelt, frusztrált tanárokkal nehéz ugyanis nekivágni az új tanévnek.

A következő öt évben tovább mélyül az oktatási válság

A PDSZ kiáltványban jelezte a kormány hibás oktatáspolitikáját, és nemzetközi szervezetekhez fordult segítségért. A szakszervezet szerint a kormány tudatosan tartja alacsonyan a pedagógusbéreket, egy tanár fizetése nettó 500 euró, amire a bankok még hitelt sem adnak. Évente többezren mennek nyugdíjba, a megalázó fizetések miatt nincs kellő minőségű utánpótlás.

A pedagógushiány a következő években csak tovább tetézi a bajt. Az előttünk álló 5 évben 20 ezres lehet a pedagógushiány, s miközben 7800-an vonulnak nyugdíjba, az idén 6700 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre. Ez fokozatosan erodálja majd az oktatást, egyre több lesz a gyermekmegőrző szintű iskola.

A szakszervezet képviselői azt hangoztatták, hogy már évek óta kongatják a vészharangot, mert már ma is 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Az igazgatók trükköket találnak ki, az idén szeptemberben már voltak olyan iskolák, amelyekbe szinte bárkit felvettek tanítani, akinek érettségije volt. Az általános iskolákban már minden ötödik tanárnak nincs pedagógus végzettsége. Ez katasztrófához vezet, és a diákok isszák meg a levét.

Szabó Zsuzsa szakszervezeti vezető keserűen állapította meg a tüntetésekkel kapcsolatos nyilatkozatában, hogy miközben egyre kevésbé vonzó a pedagógus pálya, a kormány 18 éves, 8 általánost végzett embereknek hirdet határvadász állást havi bruttó 400 ezer forintos fizetéssel. „Egy diplomás, 14 éve a pályán lévő tanár kolléga 314 ezer forintot keres – mondta Szabó, és hozzátette: –

Hát érdemes Magyarországon tanulni? (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. szeptember 4. – Képek: portfolio.hu)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.