Harci egységet küld a NATO Magyarországra – egy hónapja tart a háború

A NATO gyorsreagálású erői összesen 40 ezer katonát helyeznek át a szövetség keleti szárnyára. A kontingens légi és haditengerészeti eszközöket is telepít több, Ukrajnával határos országba.

A szervezet tagállamai megszavazták, hogy Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába küldenek harci egységeket. Jens Stoltenberg szerint négy ehhez hasonló egység már most is állomásozik Lengyelországban és a balti államokban. A szervezet szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert a háború új biztonsági környezetet teremtett.

Arról is döntöttek, hogy főkánt a védelmet szolgáló eszközöket biztosítanak Ukrajnának, köztük nukleáris, biológiai, vegyi és kiberfenyegetések elleni védelmet szolgáló eszközöket. Emellett tank- és légitámadást elhárító rendszerek, drónok szállításáról is döntöttek. A szervezet főtitkára szerint a tagországok egyetértettek abban: el kell kerülni, hogy a háború átterjedjen Ukrajna határain túlra és egy Oroszország és a NATO közötti konfliktussá váljon. Azt ugyanakkor leszögezték, hogy fegyvereket nem szállítanak Ukrajnának.

Kínát arra szólították fel, hogy se gazdasági, se katonai segítséget ne nyújtson Oroszországnak, befolyását pedig használja a béke előmozdítására.

Napra pontosan egy hónapja kezdődött az ukrán háború. Az UNICEF összesítése szerint több, mint 4 millió gyerek menekült el a háború elől. A határt körülbelül 1,8 millióan lépték át –  számolt be róla a 24.hu. Magyarországra több, mint 340 ezren menekültek Ukrajnából.

Comments are closed.